Uutiset Juha Kivinen

Kinnulan uusille uruille kirkkovaltuuston siunaus

Kinnulan kirkon urut täyttivät tänä vuonna viisikymmentä vuotta. Juhlavuosi ei ollut urkujen kannalta kovin onnellinen, sillä ne saivat purkutuomion. Kinnulalaisille se oli kuitenkin hyvä uutinen, sillä vanhojen tilalle hankitaan uudet urut, joiden odotetaan palvelevan seurakuntaa ainakin sata vuotta.

Kinnulan kirkkovaltuusto hyväksyi viime kokouksessaan uusien urkujen rakentamisen sekä päätti viedä rakentamista koskevan tarjouspyynnön internetin Hilma-portaaliin.

Kirkkovaltuuston päätöstä helpotti tieto kirkkohallitukselta saatavasta muhkeasta avustuspotista. Urkuhankkeen kustannusarvio on 453 000 euroa, josta kirkkohallituksen avustuksen osuus on 63 prosenttia eli 289 000 euroa.

Seurakunta on pannut myyntiin uuden ja vanhan pappilan saadakseen rahaa omaan osuuteensa. Vanhan pappilan hinnaksi on asetettu 240 000 euroa ja uuden pappilan hinnaksi 150 000 euroa. Jos pappilat eivät tahdo mennä kaupaksi, rahaa hankitaan metsänmyynnillä.

Kirkkohallituksen avustuksen ehtona on se, että urut saadaan kirkkoon kolmessa vuodessa. Kinnulan kanttori Martti Hertteli arvioi, että kun rakentaminen voidaan aloittaa ensi vuonna, valmista tulisi todennäköisesti parissa vuodessa.

Martti Hertteli on ottanut urkuasiantuntijaksi Kokkolassa kanttorina toimineen Kristian Ahlskogin, joka työskentelee nykyisin kirkkomusiikin linjanjohtajana Oulun konservatoriossa. Hertteli ja Ahlskog ovat kiertäneet isoissa kaupungeissa neljässä kirkossa tutustumassa samantyyppisiin Silbermann -urkuihin, joita on ajateltu Kinnulan kirkkoon.

Kinnulan uusista uruista tulee tuplasti isommat kuin nykyiset. Äänikertojen määrä kasvaa yhdestätoista kahteenkymmeneen. Vuonna 1964 valmistuneet urut ovat aikansa eläneet.

Jotta isot urut saadaan mahtumaan kirkkoon, eteläiseen ristivarteen pitää tehdä muutostöitä. Uudet urut tarvitsevat tilaa koko ristivarren leveydeltä, ja niinpä kirkkovaltuusto hyväksyi kirkkotilan olennaisen muutoksen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>