Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Jokainen voi vaikuttaa ratkaisuillaan nousun alkamiseen

Talouden myönteistä käännettä on jouduttu odottamaan harvinaisen pitkään. Näyttää siltä, että nousu jää haaveeksi vielä ensi vuonna.

Tuoreimpien työllisyystilastojen mukaan työttömyys on edelleen nousussa. Kinnulassa työttömyys lähentelee 17,5 prosenttia. Pihtiputaallakaan ei tilanne ole paljon naapuria parempi.

Myönteistä on se, että suuri osa suomalaisista käy töissä ja saa säännöllistä palkkaa. Työllisten tilanne ei ole ratkaisevasti muuttunut. Ostovoima on sama kuin taakse jääneinä vauhtivuosina, ellei jopa parempi.

Vaikka verotusta on kiristetty, monien tavaroiden ja tuotteiden hinnat ovat laskeneet. Esimerkkinä sähkö ja liikennepolttoaineet. Perheillä on varaa kuluttaa ihan samalla tavoin kuin ennenkin.

Talouspessimismin ilmapiirissä on helppo käpertyä itseensä, pelätä tulevaisuutta ja varautua siihen säästämällä pahan päivän varalle ja sulkemalla rahapussin nyörit entistä tiukemmalle.

Jokainen työssä käyvä voi omalta pieneltä, mutta tärkeältä osaltaan vaikuttaa taitekohtaan, josta historiantutkijat toteavat jälkeenpäin taloustaantuman kääntyneen kasvun puolelle.

Jos mielessä on kodin tai kesämökin rakentaminen, niiden kunnostaminen tai jokin muu suurempi hankinta, ratkaisun tekemisen aika on nyt. Rakentajat tarvitsevat työtä ja kaupat ja palvelujen tuottajat asiakkaita.

Parempaa tulevaisuutta pönkittää, kun muistetaan palkata työntekijät läheltä ja ostaa kaikki lähestyvän joulun isot ja pienet tarpeet omalta paikkakunnalta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>