Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Sote laastaroi valtionosuusuudistuksen tekemiä haavoja

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat näyttävät selviävän sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta hengissä.

Sote-malli laastaroi niitä syviä haavoja, jotka syntyivät, kun tiedot valtionosuusuudistuksen kuntakustannuksista saatiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laskenut uudistuksen hinnan kunnille. Kivijärvi on suurin voittaja, mutta huonosti ei mene myöskään Kinnulalla, Pihtiputaalla ja Viitasaarella. Pihtiputaan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia uudistus laskee 281 euroa asukasta kohti. 4 441 asukkaan kunnassa summa tekee 1 247 921 euroa vuodessa.

Kinnulalla kustannukset pienenevät 563 euroa asukasta kohti. Jos laskelmat pitävät, Kinnula säästää uuteen sote-järjestelmään siirtymisen jälkeen 993 132 euroa vuodessa.
Viitasaari näyttää hyötyvän uudistuksesta hieman Pihtipudasta enemmän. Jos asukasta kohti laskettu kustannussäästö toteutuu, kaupunki säästää vuodessa 2,2 miljoonaa euroa.

Laskelmiin tutustuneet kuntajohtajat tulkitsevat sote-uudistuksen ja valtionosuusuudistuksen kumoavan toistensa vaikutukset. Näyttää siltä, että minkä valtionosuusuudistus leikkaa, sen sote antaa takaisin.

— Tällä ratkaisulla elämisen edellytykset säilyvät, Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen arvioi.

Maksajiksi joutuvissa isoissa ja vaikutusvaltaisissa kunnissa ei ole ainakaan vielä nostettu asiasta äläkkää. Onko niin, että poliittiset paineet uudistuksen saamiseksi maaliin ovat niin suuret, ettei kukaan uskalla purnata.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>