Suomalaisen viihteen suurmies Jukka Virtanen on muistellut tuntemaansa mummoa kotipitäjästään Jämsänkoskelta. Mummolla oli erikoinen tapa kirjoittaa syntymäpäivien ja vastaavien juhlallisuuksien tervehdyksiin ”Hauskaa onnia!”
Onni. Sitähän me kaikki etsimme. Kuka sen mistäkin löytää: kotisaunan lauteilta tai maailman melskeistä, luonnon rauhasta tai kaupungin sykkeestä. Toiset ovat nyt ikionnellisia kauniin lumisesta talvesta, kun taas toiset eivät voi sietää sitä ja odottavat kesää kuin kissa pistoksissa.
Joku ilahtuu hyvinkin pienestä, toisille taas ei tunnu kelpaavan mikään. On semmoinen sanontakin, että sehän on vähän onnellinen, mikä tarkoittaa, ettei taida olla kaikki kotona.
Silti voi hyvinkin olla, että naureskelun kohteena oleva lähimmäinen on paljon onnellisempi kuin sanoja itse.
Joulun alla saatiin tutkittua tietoa suomalaisten onnellisuudesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haastattelee neljän vuoden välein noin kuuttatuhatta aikuista selvittääkseen heidän hyvinvointiaan.
Ihmisiltä kysyttiin, ovatko he tunteneet itseään onnellisiksi neljän viime viikon aikana. Tutkimus toi lisää onnea keskisuomalaisille: meillä menee kuulemma hyvin.
Keski-Suomi sijoittui peräti hopeasijalle maakuntien onnellisuusvertailussa. Edelle meni vain Etelä-Pohjanmaa. Ei kuulosta kovin yllättävältä. Pohjalaisethan tunnetaan vahvasta itsetunnostaan. ”Moon meiltä ja muut on meirän krannista”.
Mutta mistä se kertoo, että onnellisuustilaston toisessa ääripäässä ovat Etelä-Pohjanmaan naapurimaakunnat Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa?
Pelkän Pohjanmaan nimi on maakuntajaossa varattu hölmösti vain suomenruotsalaiselle rannikkoalueelle. Ja mitä tämä nyt sitten on? Juuri suomenruotsalaistenhan pitäisi aiempien tutkimusten perusteella olevan muita suomalaisia onnellisempia ja mieleltään kepeämpiä.
Jottei totuus unohtuisi, täytyy kertoa myös prosenttilukuja. Ne paljastavat, etteivät suomalaiset ole hirveän onnellisia edes parhaimmillaan.
Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa vähän yli puolet vastaajista ilmoitti kokeneensa onnellisuutta hiljattain. Siitä ei vielä hattuja ilmaan heitellä.
Toisaalta vähäisessä onnessa on ristiriitaa muihin THL:n kyselyihin verrattuna. Nimittäin neljä suomalaista viidestä kertoo terveytensä ja elinolojensa kohentuneen. He pitävät myös elämänlaatuaan hyvänä. Luulisi siitä irtoavan ainakin onnen pipanoita, kuten Veikko Lavi lauloi.
Kai se on sitten niin, ettei ihminen huomaa olevansa onnellinen tavallisen arjen keskellä. Onni voi olla ihan siinä vieressä, kun osaa katsoa.