Viime lokakuun ensimmäinen päivä oli kova pala Pihtiputaan leipämestarille Anna-Liisa Hämäläiselle. Hän vei silloin viimeiset leipänsä paikalliseen suoramyyntiin. 25 vuoden urakka oli ohi.
— Se oli haikea reissu. Moni, joka oli ostanut leipää, oli vähän haikeissaan, Anna-Liisa Hämäläinen muistelee.
Asiakkaat olivat niin tottuneita Anna-Liisa leipomuksiin, että he yrittivät saada häntä pyörtämään lopettamispäätöksen. Jotkut ovat kyselleet, voisiko Anna-Liisa leipoa heille tilauksesta. Päätös on kuitenkin pitänyt. Suoramyynnin tiskin takaa Anna-Liisa jäi pois jo pari vuotta aikaisemmin.
— Ajattelin, että kyllä se nyt riittää, kun täytin viime vuonna 81 vuotta.
Toki Anna-Liisa lämmittää leivinuunia vielä oman suvun tarpeisiin. Joulun alla leipälapiolle oli kovastikin käyttöä. Päivittäisestä urakoinnista luopuminen tuntuu kuitenkin hyvältä.
— Onhan se helpottanut, kun ei ole tarvinnut nousta leipomaan kolmelta yöllä. Silloin piti mennä tarpeeksi ajoissa nukkumaan. Kahdeksalta ja joskus aiemminkin. Kyllä siihen tottui, mutta nyt on mennyt niin sekaisin, että tahtoo mennä aamulla liian pitkään. Siitä minä en tykkää, Anna-Liisa naurahtaa.
Pihtiputaan suoramyyntiin Anna-Liisa Hämäläinen sai yhteyden jäätyään eläkkeelle.Polvivaivat eivät enää sallineet karjanpitoa Saelahdessa.
— Neuloin paljon, ja sukkia kertyi hirveästi. Hilkamon Irma sanoi, että vie ne suoramyyntiin. Se toimi silloin vielä 4H:n alaisena aitassa Putaanportilla. Purasen Kaisa oli kerhoneuvojana, ja hän sanoi, että rupea leipomaan.
— Ensimmäisellä kerralla vein kuusi leipää ja yksi niistä meni kaupaksi. Loput toin kotiin. Ruisleivän ostivat Veikko ja Tuula Puranen, Anna-Liisa muistaa.
Myöhemmin leipiä ei ole juurikaan tarvinnut kiikuttaa takaisin Saelahteen, päinvastoin.
— Aika monesti on soitettu, että leivät ja pullat ovat loppuneet suoramyynnistä. Sitten on täytynyt koettaa tehdä lisää. Muistan yhdenkin vappuaaton, kun paistoin 380 munkkia ja yksi jäi itselle. En muista pantiinko se kotona puoliksi. Kova ryysis on aina vapun, juhannuksen ja joulun alla.