Päästä vedettyä Juha Kivinen

Pertti Kurikan onnenpäivät

Eteenpäin on menty. Kehitysvammaisten pakkosterilisaatiosta luovuttiin vasta vuonna 1970 ja jo vuonna 2015 kehitysvammaisten riemukas punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät edustaa Suomea Euroviisuissa.

On siinäkin toki 45 vuotta välissä. Itse asiassa epäilen vahvasti, ettei PKN olisi päässyt euroviisuedustajaksi edes parikymmentä vuotta sitten. Ei kansa olisi ollut siihen valmis vielä silloinkaan. Liian outoa touhua.

Tuskinpa poikia olisi huolittu ehdolle edes Suomen karsintoihin. Ihan kiva harrastus, rämpyttäkää vain siellä autotallissa, olisi sanottu.

Oikeastaan vasta PKN:n voiton jälkeen tuli mieleen, kuinka valtava muutos ihmisten asenteissa on tapahtunut.

Liekö asiasta tehty gallupeja, mutta viisukarsintojen tulosta pätevämpää mielipidemittausta ei voi enää olla. Kehitysvammaiset aletaan hyväksyä samanlaisina ihmisinä kuin kaikki muutkin.

Pertti Kurikan Nimipäiville rapsahti murskaava 37,4 prosentin äänisaalis, kun seuraavaksi tullut Satin Circus sai reilut 26 prosenttia äänistä ja muut kilpailijat jäivät alle kymmenen prosentin.

En usko, että läheskään kaikki viisuvoittajaa äänestäneet olivat liikkeellä itse kappaleen takia. Sehän on yksinkertainen punk-runttaus, joka ei herättäisi juuri kenenkään huomiota, jos sen sattuisi kuulemaan ensi kertaa radiosta ilman yhteyttä viisukarsintaan.

Mutta näissä karsinnoissa ei ollutkaan poikkeuksellisesti kysymys niinkään musiikista, vaan suomalaisten hienosta oivalluksesta. Ihmisten silmät avautuivat näkemään, että nyt on tilaisuus tehdä jotakin historiallista sellaisella foorumilla, joka varmasti huomataan.

Suomessahan on suhtauduttu Eurovision laulukilpailuun lähes hellyttävällä hartaudella. Menestymättömyydestä ja nollan pisteen vuosista ehti tulla kansallinen trauma, kunnes messias Lordi tuli ja pelasti pimeydessä vaeltaneen kansan.

Varmasti vieläkin löytyy poteroihinsa juuttuneita euroviisuniiloja, jotka häpeävät PKN:n voittoa. Heitä on kuitenkin sitä vähemmän, mitä korkeammiksi Suomen kertoimet nousevat vedonlyöntitoimistojen listoilla kevään mittaan. Nyt on jo näyttänyt pelottavan hyvältä. Menestyksen kelkkaan on niin helppo hypätä.

Voitti PKN Wienissä tai ei, Suomi pääsee esiintymään toukokuun viisufinaaleissa edukseen. Tärkeintä on kuitenkin se, että bändin jätkät pääsevät itse nauttimaan reissusta täysin siemauksin.

Juuri tätä kirjoittaessani radiouutisissa kerrotaan, että Pertti Kurikan Nimipäivien menestyksen innoittamana kehitysvammaisten bändeille järjestetään ilmaiskonsertti Helsingin olympiastadionille. Näin se homma etenee!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>