Uutiset Juha Kivinen

Koko päivä hyvinvoinnille Tahkonpolun koululla

Valtaosa seiskaluokkalaisista nosti kättä, kun koululääkäri Maija Hynninen kysyi heiltä, väsyttääkö koulussa. Koululääkäri piti Tahkonpolun koulun hyvinvointipäivänä luennon ”Aivot, uni ja oppiminen”. Murrosikäisen unentarve on keskimäärin yhdeksän tuntia yössä. Suurin osa vastasi nukkuvansa kahdeksan tuntia.

Maija Hynninen kertoi, että unta tarvitaan muistamiseen liittyvissä aivotoiminnoissa. Unen aikana tapahtuu oppimista. Illalla päntätty tieto imeytyy yön aikana päähän, mutta jos uni on katkonaista, oppiminen ei ole niin tehokasta.

Uneen vaikuttavista häiriötekijöistä Maija Hynninen nosti esiin energiajuomat, stressin, ylipainon ja harrastukset, mutta etenkin sosiaalisessa mediassa notkumisen. Eräs poika ilmoitti viettävänsä somessa aikaa jopa seitsemän tuntia päivässä, mutta yleensä vastaukset jäivät kahden ja viiden tunnin välille.

Unenpuutteesta vai mistä johtui, mutta kaikki pojat eivät jaksaneet keskittyä puolen tunnin luentoon. Somessa vietettyä aikaa koskeneeseen kysymykseen tuli sellaisiakin vastauksia kuin 200 tuntia tai ”riippuu oravien koosta ja ruokailutavoista”.

Mutta mikä onkaan valvomisen maailmanennätys? Maija Hynninen kertoi senkin, mutta ei suositellut kokeilemaan. Kalifornialainen lukiolaispoika valvoi yhteen pötköön 264 tuntia ja risat eli yli 11 vuorokautta. Hän ei kuitenkaan nukkunut seuraavana yönä kymmentä tuntia pitempään.

Hyvinvointipäivän aikana yläkoululaiset kiersivät rasteilla. ”Toisen huomiominen” -rastilla Sirpa Masalinin vetämä koulun ilmaisutaidon ryhmä esitti tilanteita, joihin oppilaat saivat ottaa kantaa. Aiheina olivat koulun työrauha, koulukiusaaminen sekä yhteenotot nuorten ja vanhempien välillä.

Kahdeksasluokkalaiset saivat tulla kertomaan, mitä näytelmänpätkässä syrjitty Heidi ajattelee hiljaa mielessään. He saivat myös kuvailla, mitä Heidi kirjoittaa illalla somessa kiusaajilleen, kun hänet oli jätetty hauskojen juttujen ulkopuolelle.

Oppilaiden vastauksissa luki muun muassa: ”Olisi kiva, jos olisi edes yksi kaveri”, ”Onko minussa jotain vikaa?”, ”Ettekö te tiedä, miltä minusta tuntuu?”, ”Toivottavasti teillä on nyt hyvä mieli” ja ”S****nan kusipää”

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>