Viihde Juha Kivinen

Vahva eläinteema Kinnulan pääsiäiskokolla

Tunnettu seremoniamestari Ilpo Leppänen veti taas vauhdikkaasti läpi Myllykylän kyläyhdistyksen kissamaiseen teemaan painottuneen pääsiäistapahtuman. Ilpo kehui trullikisan osanottajien saaneen peräti niin valtavat maailmanennätysaplodit, että ne kuuluivat aina Pihtiputaalla asti.

Trullit kiersivät myös lähimetsiköön viritetyillä muuttolinturasteilla, joilta löytyivät pyryharakka, kaupunkilaiskottarainen, lottopottistrutsi, mäkikotka ja reikäpäätikka.

Rastien infotauluilla kerrottiin, että mäkikotka on liidellyt suomalaisten sydämiin jopa yli 200 metriin yltäneillä liidoillaan, mutta lajikannan todettiin harventuneen viime vuosina. Syyksi epäiltiin ravintoketjuun eksynyttä vierasta ainetta eli ohrapirtelöä.

Lottopottistrutsi taas munii seitsemän munaa kerran viikossa, mutta ihmiset onnistuvat harvoin näkemään kaikkia munia kerralla. Sekin on jo hyvin, jos niistä näkee vaikka kaksi tai edes yhden.

Kaupunkilaiskottaraiset ovat rakentaneet pesänsä muualle Suomeen, mutta he pyrähtävät aika ajoin pysyväismajoitukseensa Myllykylälle. Lajin tunnistaa pitkistä kynsistä, keikkuvasta pyrstöstä ja vaihtelevasta höyhenistön väristä.

Reikäpäätikka nokkii kaikkea vastaantulevaa. Se on niin reikäpäinen, että se nokkii jopa omat munansa rikki. Sen vuoksi laji on hyvin uhanalainen, mutta aina joku yksilö onnistuu selviytymään aikuisikään ja jatkamaan sukua.

Pyryharakasta mainittiin, että se aloittaa pesänrakennuksen keväällä takatalven iskiessä. Kovassa pyryssä rakennettu pesä voikin näyttää epämääräiseltä risukasalta eli sananmukaisesti harakanpesältä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>