Uutiset Heikki Jämsén

Anne Kalmarille äänivyöry

Eduskuntavaalien ylivoimainen ääniharava Pihtiputaalla ja Kinnulassa oli keskustan kivijärveläinen kansanedustaja Anne Kalmari. Hän lunasti paikan kolmannelle eduskuntakaudelleen komealla äänimäärällä 10 212.

Keski-Suomessa Kalmaria suositumpi oli vain SDP:n Lauri Ihalainen. Työministerin epäkiitollista virkaa hoitanut Ihalainen sai 10 347 ääntä.

Kalmari kahmi puoluetoverinsa Mauri Pekkarisen kanssa melkein 60 prosenttia Kinnulan äänistä. Kalmarin 309 äänen saalis merkitsi 29,7 prosentin ääniosuutta. Pekkarinen sai 259 äänellään 24,9 prosentin osuuden Kinnulan äänistä.

Kalmarin ylivoima korostui Pihtiputaalla. Hänelle kirjattiin Pihtiputaalla 496 ääntä, 21,1 prosenttia äänistä.

Pihtiputaalla kakkoseksi ylsi vuoden 2007 vaaleissa ensimmäisen kerran mukana ollut paikkakunnan oma ehdokas Ari Saastamoinen. Hän sai kotikunnassaan 14,1 prosentin ääniosuuden, 331 ääntä.

SDP:n Ari Saastamoinen peittosi 699 kokonaisäänimäärällään kaksi muuta paikallista ehdokasta, perussuomalaisten Marko Tiaisen ja kokoomuksen Juuso Lahtisen. Marko Tiaisen kokonaisäänimäärä oli 473 ja Juuso Lahtisen 233.

Pihtiputaalta Lahtinen sai 86 ääntä ja Tiainen 72 ääntä.
Pihtiputaalla kolmanneksi suosituin oli Lauri Ihalainen. Hän sai 325 ääntä ja 13,8 prosenttia synnyinkuntansa äänistä. Pekkarinen otti Pihtiputaalla 291 ääntä.

Kinnulalaiset näyttävät luottavat Kalmarin ja Pekkarisen ohella perussuomalaisten Teuvo Hakkaraiseen.
Kansanedustajan paikkaansa ja 5 544 äänen pottiaan rajusti juhlinut viitasaarelainen otti Kinnulassa 102 ääntä. Se merkitsi melkein kymmenen prosentin ääniosuutta.

Pihtiputaalla Hakkaraisen suosiota nakersi perussuomalaisten paikallinen ehdokas Marko Tiainen. Hakkarainen oli silti selvästi Tiaista suositumpi. Hän sai Pihtiputaalla 158 ääntä, kun Tiainen keräsi 72 ääntä.

Vaalien voittaja oli Suomen Keskusta. Kinnulassa keskusta sai 63,5 prosenttia äänistä. Pihtiputaalla puolueen ääniosuus oli 44,7. Kinnulassa keskusta kasvatti ääniosuuttaan viime vaaleista 10,3 prosenttiyksikköä ja Pihtiputaalla 5,8 prosenttiyksikkiöä.

Pihtiputaalla suurin voittaja oli SDP, joka lisäsi Ari Saastamoisen ja Lauri Ihalaisen ansiosta suosiotaan ja otti 29,4 prosenttia äänistä. SDP:n ääniosuus nousi viime eduskuntavaaleista 6,4 prosenttiyksikköä.

Lauri Ihalaisen ehdokkuus Keski-Suomessa heijastui SDP:n tulokseen myös paikallisesti, mutta vaikeutti paikallisen ehdokkaan Ari Saastamoisen tilannetta.

— Tieto Laurin mukaantulosta tuli myöhään. Vaalityö kahden ministerin puristuksessa ei ollut tietenkään helppoa, Ari Saastamoinen sanoi.

Perussuomalaiset pitivät Pihtiputaalla äänimääränsä 14,5 prosentissa. Miinusta tuli vain yksi prosenttiyksikön kymmenys.

Karvaimman tappion kärsi kokoomus, jonka kannatus romahti peräti 8,1 prosenttiyksikköä ja jäi 5,8 prosenttiin.

Kinnulassa perussuomalaiset lisäsivät kannatustaan 2,3 prosenttiyksiköllä 14,3 prosenttiin. SDP otti takkiin tasan kaksi prosenttiyksikköä ja sai 11,1 prosenttia äänistä.

Kokoomus oli Kinnulassakin suurin häviäjä. Ääniosuus oli 5,6 prosenttia. Kannatus hupeni 9,1 prosenttiyksikköä.
Vasemmistoliitto sai kummassakin kunnassa noin 3,5 prosentin kannatuksen.

Pihtiputaan äänet
äänestysalueittain

Alvajärvi
Äänestysprosentti 75,7

Korhonen, Aira, KD, 1.

Lahtinen, Juuso, KOK, 10, Wallinheimo, Sinuhe, KOK, 1.

Honkonen, Petri, KESK, 2, Ikkelä-Koski, Tuulia, KESK, 1, Kalmari, Anne, KESK, 46, Kemppainen, Ilkka, KESK, 3, Könttä, Joonas, KESK, 2, Lehtomäki, Pertti, KESK, 1, Neittaanmäki, Petri, KESK, 3, Oinonen, Lauri, KESK, 3, Paloniemi, Aila, KESK, 3, Pekkarinen, Mauri, KESK, 36.
Hakkarainen, Teuvo, PS, 15, Humppi, Anna, PS, 1, Kankaanniemi, Toimi, PS, 2, Rintala, Sirpa, PS,1, Tiainen, Marko, PS, 5, Vanhala, Mauno, PS, 3.

Huumonen, Hanna, SDP, 1, Ihalainen, Lauri, 7, Saastamoinen, Ari, SDP 8.

Hämynen, Miika Sakari PIR, 1.

Tyynelä, Sinikka, ITSP, 1.

Kirkonkylä
Äänestysprosentti 67,3

Haapala, Onni, KD, 1, Hölttä, Arto, KD, 1, Lahti, Kari KD, 2 Maanselkä, Asmo, KD, 2, Merihonka, Jan-Henrik, KD, 2, Puolimatka, Mia, KD, 1, Wilkman, Tuomas, KD, 2, Visakorpi, Marika, 9.

Aalto, Touko Juhani, VIHR, 4 , Holmberg, Nico Mikael, VIHR, 3, Kuparinen, Liisa Viivi Marjukka, 1, Lumela, Meri Johanna, VIHR, 1, Susiluoma, Heikki Niilo, VIHR, 1, Tapiainen, Tommi Petteri, VIHR, 1,

Ahola, Lotta, KOK, 1, Kankimäki, Heikki, KOK, 2, Lahtinen, Juuso, 63, Manninen, Annamaija, 7, Pakka, Marjo, KOK, 2, Palola, Mikael, KOK, 11, Pii-Keinonen, Sirpa, KOK, 1, Suonperä, Juha, KOK, 1, Timperi, Kati-Erika, KOK, 1, Wallinheimo, Sinuhe, KOK, 10.

Honkonen, Petri, KESK, 21, Hovila, Sari, KESK, 1, Ikkelä-Koski, Tuulia, 8, Kalmari, Anne, KESK, 204, Kemppainen, Ilkka, KESK, 40, Koskinen, Satu, KESK, 7, Könttä, Joonas, KESK, 4, Lehtomäki, Pertti, KESK, 10, Mattila, Samuli, KESK, 5, Neittaanmäki, Petri, KESK, 21, Oinonen, Lauri, KESK, 17, Paloniemi, Aila, KESK, 14, Pekkarinen, Mauri, KESK, 150, Similä, Matti, 3.

Hakkarainen, Teuvo, PS, 82, Halttunen, Jari, PS, 10, Humppi, Anna, PS, 4, Isomäki, Kauko, PS, 1, Kankaanniemi, Toimi, PS, 19, Kupari, Heli, PS, 3, Lahtonen, Reijo, PS, 3, Rintala, Sirpa, PS, 3, Salenius, Marita, PS, 1, Tiainen, Marko, PS, 41, Vanhala, Mauno, PS, 6.

Huovinen, Susanna, SDP, 13, Huumonen, Hanna, SDP, 1, Hämäläinen, Jukka, SDP, 1, Ihalainen, Lauri, SDP, 244, Manni, Juha, SDP, 2, Mäkinen, Riitta, SDP, 4, Peltonen, Tuula, SDP, 6, Pulli, Timo, SDP, 1 Rantanen, Piritta, SDP, 1, Saastamoinen, Ari, SDP, 227.

Era, Hanna, SKP, 1.

Abbey, Paul, VAS, 2, Harlamow, Ari,
VAS, 3, Huttunen, Marjukka, VAS,1. Kautto, Juho, VAS, 10, Koistinen, Susanna, VAS, 1, Koskinen, Tanja, VAS, 1, Makkonen, Marja Leena, VAS, 6, Räisänen, Janne, VAS, 4, Tiainen, Eila, VAS, 26.

Hirvimäki, Petri, PIR, 1, Hämynen, Miika Sakari, PIR, 1.
Virtanen, Pentti, KTP, 1.

Vapa, Mikko, ITSP, 1.

Muurasjärvi
Äänestysprosentti 66,8

Korhonen, Aira, KD, 1,

Aalto, Touko Juhani, VIHR, 2, Kuparinen, Liisa Viivi Marjukka, VIHR, 1, Lahtinen, Juuso KOK,3.

Honkonen, Petri, KESK, 2, Ikkelä-Koski, Tuulia, KESK, 1, Kalmari, Anne, KESK, 115, Kemppainen, Ilkka, KESK, 5, Koskinen, Satu, KESK, 1, Könttä, Joonas, KESK, 5, Lehtomäki, Pertti, KESK, 1, Neittaanmäki, Petri, KESK, 4, Oinonen, Lauri, KESK, 1, Paloniemi, Aila, KESK, 7, Pekkarinen, Mauri, KESK, 58,

Hakkarainen, Teuvo, PS, 34, Halttunen, Jari, PS, 2, Humppi, Anna, PS, 2, Isomäki, Kauko, PS, 1, Kankaanniemi, Toimi, PS, 3, Kupari, Heli, PS, 2, Lahtonen, Reijo, PS, 1, Manninen, Markku, PS, Paananen, Eero, PS, 2, Rintala, Sirpa, PS, 2, Tiainen, Marko, PS, 7.

Huovinen, Susanna, SDP, 1, Ihalainen, Lauri, SDP, 23, Saastamoinen, Ari SDP, 19. 0,0

Kautto, Juho, VAS, 1, Koistinen, Susanna, VAS, 2, Minkkinen, Katja, 1, Tiainen, Eila, VAS, 4.
Eskelinen, Matti Aleksanteri, PIR, 1.

Elämäjärvi
Äänestysprosentti 67,0

Holmberg, Nico Mikael, VIHR, 1.

Heikkinen, Maarit, KOK, 1, Lahtinen, Juuso, KOK, 6, Manninen, Annamaija, KOK, 2, Wallinheimo, Sinuhe, KOK, 3.

Honkonen, Petri, KESK, 5, Ikkelä-Koski, Tuulia, KESK, 1, Kalmari, Anne, KESK, 44, Kemppainen, Ilkka, KESK, 2, Koskinen, Satu, KESK, 2, Lehtomäki, Pertti, KESK, 2, Neittaanmäki, Petri, KESK, 1, Paloniemi, Aila, KESK, 1, Pekkarinen, Mauri, KESK, 15.

Hakkarainen, Teuvo, PS, 14, Isomäki, Kauko, PS, 1, Kankaanniemi, Toimi, PS, 2, Kupari, Heli, PS, 1, Manninen, Markku, PS, 1, Rintala, Sirpa, PS, 2, Tiainen, Marko, PS, 2, Vanhala, Mauno, PS, 1.

Hämäläinen, Jukka, SDP, 1, Ihalainen, Lauri, SDP, 20, Mäkinen, Riitta, SDP, 1, Saastamoinen, Ari, SDP, 17.

Koistinen, Susanna, VAS, 1, Makkonen, Marja Leena, VAS, 1, Tiainen, Eila, VAS, 1.

Korppinen
Äänestysprosentti 78,1

Saxberg, Margo Sakari, VIHR, 1.

Lahtinen, Juuso, KOK, 2, Manninen, Annamaija, KOK, 1, Palola, Mikael, KOK, 2.

Kalmari, Anne, KESK, 63, Kemppainen, Ilkka, KESK, 9, Koskinen, Satu, KESK, 3, Könttä, Joonas, KESK, 1, Neittaanmäki, Petri, KESK, 1, Oinonen, Lauri, KESK, 1, Paloniemi, Aila, KESK, 2, Pekkarinen, Mauri, KESK, 24.

Hakkarainen, Teuvo, PS, 9, Halttunen, Jari, PS, 2, Humppi, Anna, PS, 1, Isomäki, Kauko, PS, 1, Kankaanniemi, Toimi, PS, 3, Paananen, Eero, PS, 8, Rintala, Sirpa, PS, 1, Salenius, Marita, PS, 2, Tiainen, Marko, PS, 11, Vanhala, Mauno, PS, 4.

Ihalainen, Lauri, SDP, 19, Saastamoinen, Ari, SDP, 48.

Harlamow, Ari, VAS, 1, Kautto, Juho, VAS, 2, Makkonen, Marja Leena, VAS, 1, Tiainen, Eila, VAS, 5.
Virtanen, Pentti, KTP, 1.

Peninki
Äänestysprosentti 73,9

Susiluoma, Heikki Niilo, VIHR, 1.

Lahtinen, Juuso, KOK, 2, Suonperä, Juha, KOK, 1,
Wallinheimo, Sinuhe, KOK, 1, Wallinheimo, Sinuhe, KOK.

Honkonen, Petri, KESK, 4, Hovila, Sari, KESK, 4, Ikkelä-Koski, Tuulia, KESK, 1, Kalmari, Anne, KESK, 24, Kemppainen, Ilkka, 9, Koskinen, Satu, KESK, 2, Neittaanmäki, Petri, KESK, 1, Oinonen, Lauri, KESK, 2, Paloniemi, Aila, KESK, 2, Pekkarinen, Mauri, KESK, 8.

Hakkarainen, Teuvo, PS, 4, Halttunen, Jari, PS, 2, Kankaanniemi, Toimi, PS, 6, Kupari, Heli, PS, 1, Tiainen, Marko, PS, 6.

Ihalainen, Lauri, SDP, 12, Saastamoinen, Ari, SDP, 12.
Makkonen, Marja Leena, VAS, 2, Tiainen, Eila,VAS, 8.

Kinnula
äänestysalueittain

Kinnula
Äänestysprosentti 75,4

Haapala, Onni, KD, 3, Maanselkä, Asmo, KD, 1, Visakorpi, Marika, KD, 1.

Aalto, Touko Juhani, VIHR, 2, Holmberg, Nico Mikael, VIHR, 1, Kilpala, Minna Kaarina, VIHR, 1, Mansikkamäki, Laura Katariina, VIHR, 1, Rusula, Pauliina, VIHR, 2, Saxberg, Margo Sakari, VIHR, 1, Susiluoma, Heikki Niilo, VIHR, 1, Vehkomäki, Paula Inkeri, VIHR, 1.

Wahrman, Matti, STP, 1.

Ahola, Lotta, KOK, 1, Heikkinen, Maarit, KOK, 4, Holm, Pauliina, KOK, 1, Lahtinen, Juuso, KOK, 4, Manninen, Annamaija, KOK, 28, Pakka, Marjo, KOK, 1, Palola, Mikael, KOK, 4, Suonperä, Juha, KOK, 2, Wallinheimo, Sinuhe, KOK, 10.

Honkonen, Petri, KESK, 17, Hovila, Sari, KESK, 6, Kalmari, Anne, KESK, 249, Kemppainen, Ilkka, KESK, 16, Koskinen, Satu, KESK, 2, Könttä, Joonas, KESK, 3, Lehtomäki, Pertti, KESK, 4, Mattila, Samuli, KESK, 9, Neittaanmäki, Petri, KESK, 14, Oinonen, Lauri, KESK, 1, Paloniemi, Aila, KESK, 6, Pekkarinen, Mauri, KESK, 227, Similä, Matti, KESK, 1.

Hakkarainen, Teuvo, PS, 74, Halttunen, Jari, PS, 8, Humppi, Anna, PS, 3, Isomäki, Kauko, PS, 2, Kankaanniemi, Toimi, PS, 10, Lahtonen, Reijo, PS, 3, Manninen, Markku, PS, 1, Paananen, Eero, PS, 3, Rintala, Sirpa, PS, 2, Tiainen, Marko, PS, 7, Vanhala, Mauno, PS, 2.

Huovinen, Susanna, SDP, 8, Huumonen, Hanna, SDP, 1, Hämäläinen, Ihalainen, Lauri, SDP, 32, Kinnunen, Raisa, SDP, 1, Manni, Juha, SDP, 2, Mäkinen, Riitta, SDP, 1, Peltonen, Tuula, SDP, 17, Rantanen, Piritta, SDP, 1, Saastamoinen, Ari, SDP, 2.

Kivistö, Anni, SKP, 1.

Abbey, Paul, VAS, 1, Harlamow, Ari, VAS, 1, Heikola, Matias, VAS, 3, Huttunen, Marjukka, VAS, 2, Kautto, Juho, VAS, 9, Koistinen, Susanna, VAS, 1, Tiainen, Eila, VAS, 11.

Poikolainen, Tero, E128, 1.

Saari
Äänestysprosentti 77,2

Haapala, Onni, KD, 2.

Aalto, Touko Juhani, VIHR, 1.

Manninen, Annamaija, KOK, 1, Palola, Mikael, KOK.

Kalmari, Anne, KESK, 60, Kemppainen, Ilkka, KESK, 4, Koskinen, Satu, KESK, 1, Könttä, Joonas, KESK, 2, Neittaanmäki, Petri, KESK, 2, Oinonen, Lauri, KESK, 1, Paloniemi, Aila, KESK, 4, Pekkarinen, Mauri, KESK, 32,

Hakkarainen, Teuvo, PS, 28, Kankaanniemi, Toimi, PS, 1, Kupari, Heli, PS, 2, Lahtonen, Reijo, PS, 1, Tiainen, Marko, PS, 2.

Huovinen, Susanna, SDP, 5, Huumonen, Hanna, SDP, 1, Ihalainen, Lauri, SDP, 26, Kinnunen, Raisa, SDP, 1, Manni, Juha, SDP, 1, Mäkinen, Riitta, SDP, 3, Peltonen, Tuula, SDP, 9, Pulli, Timo, SDP, 1, Saastamoinen, Ari, SDP, 4.

Räisänen, Janne, VAS, 2, Tiainen, Eila, VAS, 6.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>