Uutiset Juha Kivinen

Äänekosken tehdas tuo työtä metsiin ja vauhtia kuitupuulle

Keski-Suomen metsät ovat puunhankinnan tärkeintä ydinaluetta Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan tarpeisiin. Kymmenen eduskuntatalon kokoinen jättihanke valmistuu Äänekoskelle parin vuoden päästä. Ääneseudun Kehitys ja Metsä Fibre järjestivät Pihtiputaalla tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin tehtaan tarjoamista mahdollisuuksista maakunnan alueelle.

Metsä Forestin ostopäällikkö Harri Hyppönen arvioi, että tehtaan valmistumisen jälkeen Keski-Suomen metsiin tulee 100-200 uutta työpaikkaa. Biotuotetehdas tarvitsee kaksi ja puoli kertaa enemmän puuta kuin Metsä Fibren nykyinen Äänekosken sellutehdas.

Harri Hyppönen mietti noin sadan työntekijän lisäystä puun kuljetuspuolelle, mutta yleisön joukosta pani vielä paremmaksi Keijo Mikkonen, jolla on pitkä kokemus metsäalan yritysten pyörittämisestä Pihtiputaalla. Mikkonen laski, että voitaisiin puhua jopa kolmestasadasta työpaikasta.

Mikkonen totesi myös, että metsäkoneiden käyttöastetta nostamalla saadaan huomattavasti lisää tehoa. Se puoli vetää Mikkosen mukaan vieläkin paremmin kuin maantiekuljetukset. Hän huomautti, että kuljettajien koulutusvaatimukset ovat tiukentuneet, ja se vaikuttaa uusien kuskien saamiseen.

Niinpä Keijo Mikkonen kiirehtikin välivarastona käytettävien puutavaraterminaalien rakentamista. Hänen mielestään voi olla jo liian myöhäistä, jos terminaaleista tehdään päätös vasta ensi vuonna.

Harri Hyppönen ei vielä paljastanut puuterminaalien sijoituspaikkoja. Hän kertoi, että terminaaliverkosto tulee rakentumaan lähelle liikenteen solmukohtia. Puutavara tuodaan metsästä terminaaleihin pienemmällä rekkakalustolla ja Nelostietä pitkin voidaan jatkaa Äänekoskelle super-rekoilla.

Vain ydinvoimaloiden rakentamiset ovat olleet Suomessa isompia hankkeita kuin 1,2 miljardin suuruinen Äänekosken biotuotetehdas. Metsä Fibren sellutehtaan ja myös tulevan biotuotetehtaan johtaja Camilla Wikström kertoi, että suurempaa tehdasta tarvitaan, koska pehmopaperin ja kartongin kysyntä kasvaa ennen muuta Kiinan markkinoilla.

Metsä Group on maailman suurin markkinahavusellun valmistaja. Kuitupuun ja hakkeen käyttö tulee lisääntymään huomattavasti Äänekoskella, kun taas tukkipuun tarve säilyy entisellään kolmen seuraavan vuoden aikana. Painopiste siirtyy selvästi koivukuidusta havukuituun.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>