Uutiset Krista Kajuutti

Suku on tärkeä identiteetin lähde

Kanasten suku kokoontui Pihtiputaan Elämäjärvellä sijaitsevaan Rajalan Riiheen tapaamaan ruoan, keskustelun sekä tutustumisen merkeissä.

Tapahtuman avasi tilaisuuden koolle kutsunut Juha Jauhiainen. Jauhiaisen äiti oli omaa sukuaan Virkamäen Kanasia, ketkä taas polveutuvat Liitonmäen Kanasista.

Tilaisuuden aluksi Jauhiainen esitteli tähän mennessä tehtyä sukututkimusta ja sen periaatteita. Pihtiputaan Kanasten historia on peräisin Joroisista, josta muutti Kolehmaisia Kanalanmäelle 1600-luvulla. Tämän jälkeen suku eriytyi kahteen eri pääryhmään, Sydänmaan Kanasiin ja Liitonmäen Kanasiin. Pihtiputaalta
suku laajentui myös lähipitäjiin, ja muun muassa Kainuun Sotkamossa on samasta sukupuusta lähtöisin olevia Kanasia.

— Jotkut tutkijat arvioivat, että jopa puolet Pihtiputaan väestöstä kuuluisi alkujaan Kanasten sukuun, sukututkimusta tehnyt Jauhiainen kertoo.

Tapaamisen tarkoituksena oli muun muassa keskustella tähän mennessä tehdystä sukututkimuksesta sekä mahdollisesta Kanasten sukuseuran perustamisesta.
Jauhiaisen mukaan käsittelyssä on myös toinen vaihtoehto.

— Tämä on Kanasille ensimmäinen kokoontuminen, jossa keskustellaan perustetaanko oma sukuseura vai liitytäänkö suurempaan kokonaisuuteen, jossa Kolehmaiset ovat päärunkona. Tähän runkoon liittyisi myös muita sukunimiä.

Keskustelun virittyä kävi selväksi, että suvun jäsenillä oli erilaisia mielipiteitä sukuseura-asian suhteen. Yhdestä seikasta kaikki olivat kuitenkin samaa mieltä. Kanasten suvun tulee näkyä jatkossa vahvasti, oli päätös mikä tahansa.

Puhe kävi vilkkaana ja perusteluja löytyi asian puolesta sekä vastaan. Avainkysymyksiksi nousivat muun muassa Kanasten oma identiteetti, tutkimuksen toteutus
sekä seuran aiheuttamat kulut. Esimerkiksi Markku Kananen epäili ison seuran rahoituspuolta.

— Se olisi vähän niin kuin sote-uudistus, kuluista ei voi olla varma.

Ilpo Kananen taas uumoili löytyisikö paikallaolijoista henkilöitä oman sukuseuran hallintotehtäviin.

— Hallinto on usein se ongelma. Pitäisi löytää henkilöt, joilla on intoa, kiinnostusta ja osaamista.

Erityistä närkästystä ja ihmetystä herätti kysymys suurseuran nimestä. Tällä hetkellä seuraa valmistellut työryhmä on käyttänyt työnimikettä Kolman klaani.
Kolma on Joroisten kylä, josta Kolehmaisten katsotaan olevan kotoisin. Kanasissa klaani -sana kuitenkin herätti runsasta vastustusta.

— Kanaset ovat Kanasia, ei kaiken tarvitse välttämättä olla niin hienoa ja suurta, toteaa Heikki Kananen.

Kokouksessa päädyttiin siihen, että kulujen ja muiden käytännön asioiden selvittämiseksi muutamia paikalla olleista Kanasista menisi kesäkuussa järjestettävään Kolehmaisen sukuseuran perustamiskokoukseen. Tämän jälkeen Kanaset kokoontuvat käsittelemään Kolehmaisten kokouksen antia ja keskustelemaan jatkosuunnitelmista. Uusi kokoontuminen on samaisessa Rajalan Riihessä 11.7.

Tilaisuudesta kävi ilmi, että sukuyhteydellä on hyvin erilainen merkitys jokaiselle ihmiselle. Kaikkiaan kysymys sukuseurasta jäi toistaiseksi auki sekä oman että isomman sukuseuran suuntaan. Ja toki on mahdollista jättäytyä pois kummastakin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>