Uutiset Krista Kajuutti

Taideharrastus tasapainottaa työelämää

Pihtiputaan terveyskeskuksessa on kesä-heinäkuun ajan esillä Eija Karvosen taideteoksia. Kyseessä on hänen ensimmäinen oma näyttelynsä. Aikaisemmin Karvosen maalauksia on voinut ihailla Viitasaarella hänen ja Aune Variksen yhteisnäyttelyssä sekä opiston näyttelyissä.

Karvonen kertoo taiteen ja maalaamisen olleen iso osa hänen elämäänsä jo pitkään. Sen avulla on voinut ilmaista itseään ja unohtaa arkielämän murheet.

— Noin 14-vuotiaasta asti olen maalannut. Välillä on tullut vuosia, jolloin se on jäänyt taka-alalle. Sitten taas innostuu, kaikki riippuu omasta fiiliksestä.

Karvoselle kuvataide on rakas harrastus. Hän on osallistunut Viitaseudun opiston järjestämille maalauskursseille jo useiden vuosien ajan.
Opiston maalauskurssin kautta hän ja piirin muut osallistujat saivat mahdollisuuden tuoda teoksensa esille Pihtiputaalla ja Viitasaarella. Pihtiputaalla teoksia esitellään terveyskeskuksessa ja Viitasaarella kirjaston galleriassa.

Karvonen on mielissään, että hänen työnsä ovat näytillä juuri terveyskeskuksen kaltaisessa tilassa. Siellä maalaukset tuovat iloa ja viihtyvyyttä paikkaan, johon niitä erityisesti tarvitaan. Karvosen mielestä on mukavaa, ettei ihmisten erikseen tarvitse lähteä katsomaan taidetta. Taide ikään kuin tulee heidän luokseen.

— Tähän mennessä olen saanut todella hyvää palautetta. Olen imarreltu, kun ihmiset ovat niin kannustavia ja kiinnostuneita maalauksistani.

Karvosen mukaan parasta taideharrastuksessa on sen antama tasapaino. Maalatessa unohtuvat rankkojen työviikkojen koitokset. Taiteen ja maalaamisen on tieteellisestikin todistettu auttavan monien psyykkisten ja traumaperäisten sairauksien hoidossa. Maalauksessa käytetyt värit, muodot ja varjot antavat ihmisille erilaisia mielleyhtymiä, mikä edesauttaa esimerkiksi rauhoittumista ja keskittymistä. Ei ole siis ihme, että maalaaminen ja taide ovat yleisiä harrastuksia nykyajan hektisessä yhteiskunnassa.

Maalaamisen antaman mielentilan lisäksi myös Karvosen taulujen aiheet painottuvat rauhallisuuden ja seesteisyyden tielle.

—  Minua inspiroivat esimerkiksi kauniit asiat, värit ja luonto. Erityisesti tykkään maalata luonto- ja eläinaiheisia tauluja. Joskus on tullut kokeiltua abstraktiakin taidetta, mutta yleensä maalaan ihan esittäviä aiheita.

Karvosen mukaan hänelle on tyypillistä tummien värien käyttö. Erilaiset ruskean, oranssin ja keltaisen sävyt vetävät häntä puoleensa. Luonnon ja värien ohella Karvonen hakee inspiraatiota myös toisten taiteilijoiden näyttelyistä ja niissä käyminen on lähellä hänen sydäntään. Karvosen mielestä muilta taiteilijoilta saa arvokasta perspektiiviä omaan tekemiseen.

­— Aion myös jatkossa jatkaa kansalaisopiston taidepiirissä, se ryhmä inspiroi minua. Siellä ihmiset ovat niin tekeviä ja siitä taas tulee itsellekin hyvä tunne ja halu tehdä lisää. Ryhmä potkii eteenpäin inspiraation puutteen vaivatessa, kuvailee Karvonen.

Terveyskeskuksen näyttelyn kohdalla Karvonen ei onneksi kärsinyt omien sanojensa mukaan inspiraation puutteesta. Hän kuvailee näyttelyn kokoamisen olleen siitä huolimatta melkoinen haaste. Kokonaisuuden hahmotus vaatii aikaa ja vaivaa.

— Kyllä tätä on tullut synnytettyä. Viimeiset pari kuukauta olen pakertanut ja ajatuksissa työstänyt kokonaisuutta. Myönnän huokaisseeni helpotuksesta, kun viime viikolla kaikki saatiin valmiiksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>