Pääkirjoitus Juha Kivinen

Seurakunnat eivät tuudittaudu kohtalaisiin tilinpäätöksiin

Vaikka eletään kovia aikoja, Pihtiputaan ja Kinnulan seurakuntien tilinpäätökset olivat jopa hämmästyttävän hyviä. Etenkin Pihtiputaalla kirjattu yli 160 000 euron ylijäämä oli sellainen yllätys, ettei sitä meinattu heti uskoa – olihan talousarviossa varauduttu päinvastoin yli 110 000 euron alijäämään.

Maan pinnalle palattiin kuitenkin saman tien, sillä seurakunnan päättäjät ymmärsivät, ettei joka vuosi saada niin huomattavia myyntituottoja, avustuksia tai työllistämistukia kuin Pihtiputaalle sattui tulemaan viime vuonna.

Myös Kinnulassa tilinpäätös näytti paremmalta kuin vuotta aiemmin. Seurakunnan alijäämä väheni yli 26 000 eurosta vajaaseen 11 000 euroon. Ilo jäi kuitenkin lyhyeksi kirkkovaltuustossa, kun talouspäällikkö toi kokoukseen lisäpykäliä, jotka koskivat juuri ilmennyttä seurakuntakodin remonttitarvetta. 25 vuoden ikään ehtineeseen rakennukseen ei ole tehty kunnollista peruskorjausta, ja niinpä seinät ja katto ovat pahasti rapistuneet. Seurakunta anoo kirkkohallitukselta rakentamisavustusta, mutta omasta pussistakin on kaivettava sievoinen summa.

Tilintarkastaja olikin todennut Kinnulan seurakunnan talouden olevan jatkossa hyvin tiukalla, ja siksi seurakunnan hallintoelimien on laadittava pian selvä suunnitelma tulevien vuosien taloudenpidolle. Samanlainen ohjelma tarvitaan myös Pihtiputaalle.

Kummankin seurakunnan työntekijätilanne on nyt hyvä ja vireästä toiminnasta on jaettu kehuja. Seurakunnan perustehtävästä olisikin yritettävä pitää kiinni viimeiseen asti talouspaineista huolimatta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>