Uutiset Krista Kajuutti

Kirjasto kiinni heinäkuun ajan – huonoista vaihtoehdoista paras

Pihtiputaan kirjasto on tänä kesänä poikkeuksellisesti suljettuna koko heinäkuun ajan. Sama tilanne on Viitasaaren kirjastossa. Myöskään kirjastoauto ei liikennöi 15.6–9.8. välisenä aikana.

Sulun myötä kirjastot eivät ota vastaan palautuksia. Lainattu aineisto on mahdollista palauttaa kirjastoihin niiden auettua elokuussa. Kirjastotoimen johtajan Jari Eskelisen mukaan tilanne on poikkeuksellinen ja valitettava.

— Pahoittelen tätä kaikille kuntalaisille ja kesäasukkaille. Tilanne harmittaa suuresti itseäni myös henkilökohtaisesti.

Syy kirjaston sulkuun löytyy kunnan leikkauslistalta. Eskelisen mukaan viime syksynä käsiteltyjen säästöjen piti alun perin kohdistua aineistohankintoihin. Kirjaston henkilökunta kuitenkin ehdotti työntekijöiden jäämistä palkattomalle vapaalle hankinnoista karsimisen sijaan.

— Pohdimme asiaa molemmilta kannoilta ja päädyimme siihen, että sulku on pienempi paha. Aineistohankintojen puute näkyisi myös tulevina vuosina. Kirjaston ehdoton ydin kuitenkin on, että meillä on tarjota uutta ja ajankohtaista aineistoa, kertoo Eskelinen.

Vaikka Eskelinen on pettynyt tilanteeseen, on hän silti otettu kirjaston työntekijöiden sitoutuneisuudesta työhönsä.

— Meillä oli kaksi vaihtoehtoa, joko kituutella koko vuosi tai sitten hoitaa asia kertarysäyksellä. Esimiehenä en olisi koskaan ehdottanut tätä vaihtoehtoa, mutta toive tuli henkilökunnalta. Mielestäni se osoittaa melkoista sitoutumista työhön, että suostuu palkattomalle vapaalle palvelun laadun turvaamiseksi.

Eskelinen toivoo, että ensi vuonna kirjaston määrärahat palaisivat ennalleen notkahduksen jälkeen.

— Kuten sanottu, tämä on ainutkertainen tilanne. Ei kukaan halua leikata omista palkoistaan. Kerran voi joustaa, mutta jatkossa tarvitaan toisenlaisia keinoja. Toivottavasti tämä jää tähän yhteen kertaan.

Sulkukuukaudeksi valittu heinäkuu oli Eskelisen mukaan ainoa vaihtoehto. Kesäasukkaiden kannalta tilanne on ikävä, mutta syksyllä tai keväällä pidetty sulku olisi johtanut suuriin vaikeuksiin.

— Heinäkuussa sulku aiheuttaa vähiten ongelmia. Silloin koko Suomi, mukaan lukien opiskelijat, on lomalla. Ihmiset lukevat kevyempää aineistoa, jota on mahdollista varata kotiin.

Kouluaikana kirjasto hoitaa muun muassa paljon kaukolainoja, varauksia ja tapahtumia. Heinäkuu oli kaikista huonoista vaihtoehdoista paras. Eskelisen mielestä leikkaukset ovat ymmärrettäviä, mutta yleisesti ottaen kirjastotoimen vähistä määrärahoista ei saisi nipistää enempää.

— Kirjastotoiminnassa kiinteät kustannukset ovat perinteisesti melko korkeat, jolloin joudutaan leikkaamaan aineistohankinnoista. Se ei kuitenkaan istu minun ajatuksiini. Mitä järkeä olla kuoret, jos sisältö puuttuu, kysyy Eskelinen.

Kirjaston sulku aiheuttaa eniten ongelmia niille, joilla ei ole kotona internet-yhteyttä. Monet ihmiset asioivat kirjastossa useita kertoja viikossa juuri verkkoyhteyden vuoksi. Useille kuntalaisille kirjasto on myös paikka lukea päivän lehdet ja tavata tuttuja. Nyt heidän yhteinen olohuoneensa joutuu odottamaan kävijöitä kuukauden ajan. Sulun loputtua kirjasto aukeaa jälleen elokuussa maanantaina 3.8.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>