Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kuntakuva kirkastuu kopisten

Pihtiputaalla on viime päivät eletty suuren raviurheilujuhlan huumaa.

Sen sytytti Luomalanrannalla toimivan Team Ojanperän tallin valmennettavien kirkkain tähti Jokivarren Kunkku, joka on legendaarisen Vieskerin ohella vasta toinen seitsemänvuotiaana kuninkuusravivoittoon yltänyt ori.

Pyhäjoella syntyneellä, torniolais- ja ylitorniolaisomistuksessa olevalla, ravurilla riittää virtaa, mutta myös malttia. Sitä ja omaa kokemustaan hyödynsi kymmenettätuhannetta ravivoittoaan metsästävä Jorma Kontio (62). Kontion ansioluettelosta puuttui ennen Joensuun-viikonloppua vain Kuninkuusravien voitto, joten motivaatio oli mestariohjastajalla varmasti kohdallaan.

Kuntakuvaa voi kirkastaa monella tavalla. Pihtipudas tunnetaan tänään keihäänheitosta ja Pihtiputaan Mummosta. Jokivarren Kunkun menestyksen jälkeen Pihtipudasta voi kehua tasokkaan ravivalmennuksen paikkakunnaksi.

Kuntakuvan rakentaminen on pitkä prosessi. Keihäskarnevaalien taustavoimiin kuuluva Pihtiputaan Tuisku on jakanut eri lajien urheilutietämystä sata vuotta ja nostanut Pihtiputaan maailman näkyvimmäksi keihäskunnaksi.

Paikkakunnan ravimenestyskään ei ole kuin osaksi sattuman sanelema juttu. Kuninkuusravivoiton taustalla työskentelee jo vähintään neljännen polven hevosmiehiä ja hevosnaisia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>