Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Tuulivoimalat nostattivat Ilosjoelle ympäristöliikkeen

Ilosjoelle suunniteltu tuulipuisto etenee porras portaalta. Osa isoa ja ympäristövaikutuksia sisältävää hanketta on sen avoin esittely kuntalaisille. Yleisötilaisuuksien kutsua ovat noudattaneet aktiivisimmin ne pihtiputaalaiset, joiden maisemaan voimalat näkyvät.

Tuulienergia on synnyttänyt Pihtiputaalle uuden ilmiön, ympäristöliikkeen. Huomattavan iso osa Koliman rannalle sijoittuvan Ilosjoen kylän vakituisista asukkaista ja kesäasukkaista vastustaa hanketta. He pelkäävät tuulivoimaloiden synnyttämän useammantyyppisen melun ja turbiinien lapojen aiheuttaman välkkeen häiritsevän arkea kohtuuttomasti. Kaksi muutakin huolenaihetta on. Tuulivoimaloiden luontovaikutusten epäillään olevan ennakoitua suuremmat. Vastustusta herättävät myös voimaloiden lähimaaston liikkumisrajoitukset.

Tuulella on todennäköisesti osansa tulevassa energiantuotannossa, mutta viime aikoina ala on joutunut vastatuuleen. Tuulisähköä on tähänkin asti tuotettu vankasti yhteiskunnan eli veronmaksajien tuella, eivätkä laman vuoksi heikentynyt valtion talous ja odottamattoman alas pudonnut sähkön ja öljyn hinta paranna tilannetta.

On aika punnita vakavasti tuulisähkön hyviä ja huonoja puolia. Voimaloista lähiasukkaille mahdollisesti aiheutuvia haittoja ei saa sivuuttaa uuden teknologian huumassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>