Uutiset Heikki Jämsén

Kontio, Kunkku ja Evartti kruunasivat Hiekan Hippoksen kultakauden

Jorma Kontio otti uransa kymmenennentuhannen voiton ohjastamalla pihtiputaalaisen Ojanperän tallin valmentaman ori Evartin ykköseksi helteisellä Hiekan Hippoksella sunnuntaina. Ravikuningas Jokivarren Kunkkuakin päästiin juhlimaan kotiradalla.

Ensimmäistä kertaa Hiekan radalla kilpaillut Jorma Kontio ehti jo ennen ensimmäistä lähtöä tuoda parituhatpäisen yleisön eteen ravikuningas Jokivarren Kunkun Maamme-laulun soidessa. Sen päätyttyä muistettiin Kunkun valmentajia Antti Ojanperää ja Jutta Ihalaista.

Kunnan johto palkitsi valmentajat lahjoittamalla Jokivarren Kunkulle vuoden kaurat. Valtuuston puheenjohtaja Pekka Sutinen totesi Kunkun ja taustajoukkojen menestyksen hivelevän jokaisen Pihtiputaalaisen mieltä.

70-vuotisjuhlavuottaan viettävä Pihtiputaan Hevosystäväinseura on nostanut Hiekan radan väsymättömällä talkootyöllä kesäratojen kärkeen. Seura ei olisi voinut saada parempaa lahjaa.

— Pihtiputaalla on ollut kauan hyviä ravihevosia ja aktiivista hevostoimintaa. Tarvittiin paikkakuntalainen nainen Jutta Ihalainen kalastamaan pohjoiseen, ennen kuin haaviin tarttui todellinen raviammattilainen, Ojanperän Antti. He valmensivat juoksijaksi syntyneen Jokivarren Kunkun ravikuninkaaksi, seuran puheenjohtaja Martti Kuha suitsutti.

Mitä pitemmälle ravien ensimmäinen lähtö eteni ja mitä lähemmäksi kärkeä Jorma Kontio ja Evartti hivuttautuivat, sitä tiiviimmin yleisö oli mukana. Väki taputti ja huusi Evartin tullessa maaliin. Kontion voittoa juhlistettiin Porilaisten marssilla ja Konstan paremmalla valssilla.

Kohta 50 vuotta kilpaillut, Oulussa syntynyt Jorma Kontio on Euroopan toiseksi voitokkain ja Pohjoismaiden voitokkain raviohjastaja. Palkintorahoja on uralla kertynyt 60 miljoonaa euroa.

Kontio kuvasi Evarttia lähdön parhaaksi hevoseksi ja samantyyppiseksi kuin Jokivarren Kunkku.

— Uskon että Evartilla on hyvä tulevaisuus.

Pihtiputaalla Jorma Kontio voitti yhdeksästä ajamastaan lähdöstä kuusi ja oli yhdessä toinen.

Jokivarren Kunkku ravaa lauantaina Turussa kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruudesta.

Kunkkua seurataan naapurissakin. Ruotsin ravipiireissä puhutaan kuulemma vain yhdestä hevosesta ja yhdestä ohjastajasta, Kunkusta ja Kontiosta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>