Pienen Kannonkosken menestystarina Piispala toimi viikko sitten paikkana, jossa puhuttiin yhdestä pohjoisen Keski-Suomen kohtalonkysymyksestä: miten saada yrittäminen nousuun ja ihmiset töihin.
Poliitikot tunnustivat neuvottomuutensa, koska kutsuivat kuultavaksi alueen yrittäjiä. Heistä kaksi toimii Pihtiputaalla.
Pasi Mikkonen johtaa Metsäkolmiota, jonka peruskauraa on puunkorjuu pohjoisen Keski-Suomen metsistä ja sen kuljettaminen teollisuudelle. Tuomas Skantz vetää Keski-Suomen Betonirakennetta. Yritys on toimittanut valuelementit eduskunnan lisärakennuksen ohella lukuisiin suuriin toimisto-, sairaala- ja liikerakennuksiin ja massiivisiin pysäköintitaloihin. Rakentamiskohteita ovat myös tuulivoimalat.
Kumpikin yrittäjä on valmis maksamaan työntekijöilleen kunnon palkan, mutta odottaa, että työntekijät arvostavat työtään ja sitoutuvat siihen.
Työllistymisen jarruja riittää. Esille nousivat muun muassa pitkät irtisanomisajat ja antelias työttömyysturva. Moni tutkailee ensin 500 päivää ja lähtee työnhakuun vasta sitten.
Tiestön kunnolla on reuna-alueiden yrityksille iso merkitys, tietoliikenneyhteyksien täytyy toimia ja alueellisia eroja on tasattava. Yritykset hakeutuvat isoihin keskuksiin, jos tukitaso on sama Kinnulassa ja Pariisissa.