Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Hyvinvointikeskuksen sijainti on mietittävä loppuun asti

Päättäjät pohtivat muuallakin kuin eduskunnassa ja hallituksessa miten rahat riittävät sote-menoihin.

Hallitukselta on tulossa tämän kuun loppuun mennessä esitys siitä, kuinka moneen hallintoalueeseen maa jaetaan ja miten alueet rajataan uudelleen henkiin herätetyssä sosiaali- ja terveydenhuollon ja aluehallinon uudistuksessa.

Suomalaisia on jo vuosikymmeniä kehotettu huolehtimaan itsestään. Vakuutuksiin liittyy aina jonkinasteinen omavastuu. Niin voi olla terveydenhuollossakin.

Omavastuun ei tarvitse tarkoittaa, että hoitoon pääsyn kustannukset nousevat. Oikein oivallettuna omavastuu voi olla sitä, että pidämme itsestämme huolta niin, ettei kuntomme romahda ennenaikaisesti väärien elintapojen, kuten liikkumattomuuden vuoksi.

Kunnissa ymmärretään, että rahaa säästyy valtavasti, jos ihmiset harrastavat vapaa-ajallaan edes jotain ja hakeutuvat toistensa seuraan. Pienilläkin arkea terveellisempään suuntaan vievillä muutoksilla syntyy terveydenhuollossa suuria kustannussäästöjä.

Kun Pihtiputaalle suunnitellulle hyvinvointikeskukselle etsitään paikkaa, tärkeintä on, että tiloihin on kuntalaisilla luonteva pääsy. Kysymys kuuluukin, onko hyvinvointikeskuksen ykköstehtävä tukea Niemenharjun matkailua vai helpottaa pihtiputaalaisten liikuntaharrastuksia ja yhdessäoloa?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>