Uutiset Juha Kivinen

Metsästysharrastusta ei haluta päästää ukkoontumaan

Muurasjärven Halmeniemeen majoittui viime viikonloppuna kahdeksan reipasta nuorta Pihtiputaan 4H-yhdistyksen ja riistanhoitoyhdistyksen perinteiselle metsästysleirille. Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Aulis Loukusa sanoo nuorten leirin olevan parhaita keinoja metsästysharrastuksen säilyttämiseksi Pihtiputaalla jatkossakin.

— Tarvitsemme nuoria mukaan, vaikka meillä onkin yli 1 200 metsästäjää. Keski-ikä on kuitenkin viidenkymmenen paremmalla puolella. Tänä vuonna tuli toistakymmentä uutta metsästäjää, mutta poistumaa on reilusti enemmän, Loukusa kertoo.

— Leirillä nuoret näkevät, että on vähän eri asia tulla itse tilanteeseen kuin katsella netistä joku video. Metsästyksessä on niin paljon muutakin kuin ampuminen tai nylkeminen.

Loukusa sanoo lasten innostuvan metsästyksestä, jos perheessä on harrastusta asiaan, mutta jos suvussa ei kukaan enää metsästä, uusi sukupolvi alkaa olla jo menetetty.

Tietokoneajan sanotaan etäännyttäneen lapsia luonnosta. Toisaalta Aulis Loukusa huomauttaa. että metsästys on jo tehty aika lailla välineurheiluksi.

— Metsässä ei koirasta kuule pitkään aikaan mitään, mutta kaikilla on älypuhelimet ja melkein taulutelevisiot, joista katsotaan, missä tilanne tapahtuu. Se tuo tekemisen ilon. Vaikka aina ei tapahdu, voi pelata vehkeillä.

— Kun hirvenmetsästyksessäkin on paljon metsästäjiä ja useita koiria pelissä, niin onhan se ihan eri maailma, kun voi olla koko ajan kännykästä kartalla, missä koira toimii, eikä tarvitse soitella.

Loukusa myöntää, että tekniikka on karsinut myös väkeä toisesta päästä.

— Vanhin ikäpolvi ei suostu hankkimaan älypuhelimia, ja ne vähän jurputtaa, että pitääkö se metsästyksen takia hommata, kun ei muutenkaan kännykkää tarvitse.

Metsästysleiriä kierrätetään vuosittain eri puolilla Pihtipudasta. Tällä kertaa järjestäjinä olivat Muurasjärven Metsästäjät ja Muurankorven Metsästäjät.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>