Päästä vedettyä Lukijalta

Maanviljelijän kilpajuoksua sään kanssa

Useina kesinä toukojen teko loppukeväästä ja heinänteko kesällä on yhtä kilpajuoksua sään kanssa.

Esimerkiksi heinien kuivana latoon saaminen tuntuu välillä mahdottomalta. Samanlaista on ollut myös tänä kesänä.

Menneen kesän sää on ollut uskomattoman huono. Aurinkoista keliä on ollut aivan turha odottaa ja vettä on satanut vähintään joka toinen päivä.

Heinä kyllä kasvaa, mutta missä vaiheessa sen saa niitettyä ja paalattua kastumatta? Kuivaheinäntekoon tarvittavat poutapäivät meinasivat olla tiukilla. Ne ainoat poutajaksot oli käytettävä kovalla kiireellä.

Myös pitkään venynyt kevät myöhästytti kylvöjä kesäkuun puolelle. Ruiskutusta ei ole kannattanut edes harkita. Usein kävi niin, että päivä on ollut aurinkoinen ja kuiva, mutta illalla on alkanut sataa kaatamalla vettä.

Ennen vesisadetta ruiskuttaminen on aivan yhtä tyhjän kanssa. Esimerkiksi rikkaruohojen torjunta-aineet huuhtoutuvat sadeveden mukana olemattomiin. Jatkuva paine siitä, että missä vaiheessa kaikki työt saa tehtyä, stressaa paljon.

Sade ei pelkästään vaikeuta asioita vaan se myös tuhoaa. Pahana sadekesänä monet viljapellot saattavat pilaantua liiasta vedestä. Pellot suorastaan tukehtuvat liialliseen veteen.

Tämä aiheuttaa monille vakavia ongelmia, varsinkin niille, jotka kasvattavat viljaa tuotantoeläimille ruoaksi. Ohrat ja kaurat on ostettava muualta, jos omasta sadosta ei riitä koko talveksi.

Onneksi muutama aurinkopäivä mahtui sinne tänne.
Kauniista ja lämpöisestä säästä ei pystynyt viime viikkoja lukuunottamatta nauttimaan oikeastaan missään vaiheessa alkukesää. Se harmitti, mutta minkä sille voi.

Sää selkeni ja aurinko alkoi paistaa vasta elokuun puolella, koulujen alkamisen aikaan. Toivottavasti hyvää keliä riittää puintiin asti, että viljat kerkeää joutua kunnollaennen puintia.

Se vaan on niin sanoin kuvailemattoman hyvä tunne, kun sadonkorjuu on valmis ja sen kunniaksi juodut mansikkakakkukahvit pellon reunassa kruunaavat kaiken sadon eteen tehdyn työn.

Optimistisuus tälläisissä tilanteissa on kuitenkin tervettä säilyttää.

Vaikkei kaikki menekään nappiin niin kannattaa ajatella, että aina tulee taas uusi kevät ja kasvun ihme.

Arttu Jääskeläinen

Putaanvirran koulun yhdeksäsluokkalainen Arttu Jääskeläinen oli TET-harjoittelussa Kotiseudun Sanomissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>