Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Paluu vanhaan voi olla askel parempaan

Pihtipudas menetti poliisinsa ajat sitten ja Viitasaarelle ennustettiin käyvän pian samoin.

Pelko ei toteutunut, ainakaan vielä. Kevättalvella kerrottiin, että Virroilla ja Viitasaarella otetaan käyttöön Joutsassa kokeiltu yleispoliisijärjestelmä. Viitasaarelle perustettiin kahdeksan monitoimipoliisin ryhmä, jonka toimialueena ovat Viitasaari, Pihtipudas ja Kinnula. Ryhmä alkaa olla yhtä lukuunottamatta koossa ja työ hakeutumassa uomiinsa.

Työntekijämäärää lisättiin ja poliisin työnkuvaa uudistettiin. Uudistaminen merkitsee sitä, että parinkymmenen vuoden suunnanetsinnän ja toimintojen eriyttämiskokeilujen jälkeen palataan vanhaan, kentällä ikävöityyn toimintatapaan. Siinä rikos- tai tapahtumapaikalle ensimmäisenä ehtinyt partio hoitaa tutkinnan alusta loppuun, jolloin kerätty tieto ei muutu matkan varrella. Arkisin yleispoliisin työ keskittyy tutkintaan, mutta viikonloppuisin ryhmä tuottaa toimialueelleen partion, joka lisää poliisin satunnaiseksi käynyttä näkyvyyttä.

Yksi tapa varmistaa poliisipalvelujen säilyminen on tehdä poliisille ilmoitus rikoksista ja muista asioista, joiden voi olettaa kuuluvan poliisin hoidettavaksi. Uusi väline pienempien rikosten ilmoittamisessa on sähköinen ilmoitusjärjestelmä. Vain ilmoittamalla rikokset kirjautuvat poliisin rekistereihin ja niiden määrästä tulee oikeampi kuva.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>