Uutiset Juha Kivinen

Kuntien säästöpaineiden ei ole annettu puraista kansalaisopistojen tarjontaa

Kansalaisopistojen toiminta pysyy tasokkaana kuntien säästötalkoista huolimatta. Viitaseudun opisto esitteli uuden lukuvuoden tarjontaansa ensi kertaa ”katutasolla” Pihtiputaan Nesteen pihamaalla, mutta yleisömenestys jäi vaisuksi.

Viitaseudun opiston kuvataideopettaja Pekka Ojakangas kertoo, että säästöt eivät ole hirveästi puraisseet kurssitarjontaan, mutta opiston työkautta on lyhennetty viikon verran syksyllä ja keväällä.

Perinteisistä kursseista suosituin on öljyvärimaalaus, ja myös keramiikka on vahva laji opistossa. Kuvataidepuolella on uutuutena ensi vuoden puolella alkava usebti-kurssi. Usebtit ovat muinaisia, sinertäviä muistoesineitä, joita tehdään keraamisesta massasta.

Tekstiilityön opettaja Katariina Kattelus tuo käsityökursseille jälleen uusia tekniikoita.

— Otsikot saattavat olla samoja, mutta älä luulekaan, että me tehdään samoja juttuja. Meillä on kaksi kudonnan ryhmää ja hyvät atk-ohjatut kangaspuut, mitä ei ole Keski-Suomessa muualla kuin meillä ja Viitasaarella.

— Kylillä haluan pitää Särkiharjun, siellä on ihana 15 opiskelijan ryhmä, ja ryhmä on myös Kojolassa ja yksi päiväryhmä kylällä. Hyvältä näyttää, uusia ihmisiä on tulossa. Huovutuskurssista en osaa vielä sanoa. On niin vähän vapaita aikoja, jolloin voi järjestää viikonloppukursseja. Molemmin puolin syyslomaa ei kannata kun ihmiset ovat reissussa, Kattelus miettii.

Liikuntakurssien ohjaaja Pirjo Laitinen tuo ohjelmistoon rivitanssin muutaman vuoden tauon jälkeen. Kurssi alkaa jo heti tämän viikon perjantaina.

— Pitää taas kokeilla. Yhtä puuttuu vielä, mutta kyllä me se yksi kerta katsotaan joka tapauksessa.

Tutut jumpat jatkuvat myös, parhaissa käy kolmekymmentä liikkujaa ja tehojumppa on yleensä täynnä.

Toholampi jää vuoden alusta pois Suomenselän kansalaisopistosta, jolloin jäljelle jäävät Kinnula ja Lestijärvi. Rehtori Marja Lehtonen kertoo, ettei muutos näy kurssitarjonnassa, vaan säästöjä saadaan hallinnosta. Osa Marja Lehtosen ja kanslisti Tarja Urpilaisen työpanoksesta jaetaan kunnan muihin toimintoihin, joten taakka kevenee opiston osalta.

Toholammin lähtö vie melkein puolet kursseista, mutta toisaalta myös yli puolet kustannuksista.

— Jatkossa Suomenselän opisto on pieni mutta joustava. Uskon siihen, että omintakeisilla työmenetelmillä pärjäävät sekä pienet kunnat että hallintokunnat.

Marja Lehtonen kertoo, että kahden pienen kunnan opistossa kannattaa jatkaa perinteisiä kursseja, joihin ihmisillä on kiinnostusta.

— Olemme suunnitelleet, että opisto voisi kohentaa ihmisten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Liikunnan kursseja on lisätty, kun on tehty kunnan työhyvinvointisuunnitelmaa. Iltapäivällä on uusia kursseja, jotka on tarkoitettu paitsi kunnan työntekijöille, myös kaikille kuntalaisille; esimerkiksi frisbeegolf lähti hyvin liikkeelle.

— Ja kun väki ikääntyy työelämässä ja syntyy niska-hartiaseudun ortopedista vaivaa, meillä on lihaskunnon ylläpitoa edistäviä kursseja. Haluamme, että kunnassa on lähellä palvelut, joilla työkyvyn alenemaa hidastetaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>