Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Byrokratian voittaminen synnyttää sankaritaruja

Neljän kunnan yrittäjät kokoontuivat Pihtiputaalle alueella vuosittain pidettävään yrittäjäjuhlaan. Tilaisuuden näkyvin hetki on Vuoden Yrittäjien palkitseminen.

Juhla pidettiin keskellä suomalaisen taloushistorian kenties pisintä lamaa. Vaikeudet alkoivat jo vuonna 2008 eikä loppua ole vielä näkyvissä. Toivoa ei ole kuitenkaan heitetty siitä päätellen, että yrittäjäjuhlaan kokoontui melkein 180 vierasta.

Taantuman selättämisen yhteydessä ykköspuheenaiheeksi on noussut säädösten purkaminen. Raskas byrokratia ja tiukka sääntely korottavat yrityksen perustamisen kynnystä, jäykistävät taloutta ja synnyttävät ilmapiirin, jossa moni yrittäjyyttä elämänurakseen harkitseva hakeutuu muiden leipäpuiden juurelle.

Kun entisajan sankarit taistelivat monipäisiä lohikäärmeitä, noitia ja muita vainolaisia vastaan, nykyajan sankareita ovat he, jotka onnistuvat raivaamaan yrityksen mentävän aukon eteensä avautuvaan säädös- ja lupaviidakkoon. Jotain on pielessä, jos potentiaalisten yrittäjien panos jää hyödyntämättä. He toisivat onnistuessaan ihmisille työtä ja kansakunnalle hyvinvointia.

Rönnyllä avataan maanantaina Olesta Oy:n tehdas. Se tuottaa ruokohelpestä kuivikkeita karja- ja hevostiloille. Toiminta käynnistyi, mutta vasta monen byrokratia- ja säädöstaistelun jälkeen. Taas syntyi nippu uusia tarinoita.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>