Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Palvelujen ulkoistaminen ei saa tulla puskista

Pihtiputaan viime kunnanvaltuuston kokouksessa haluttiin tietää, millä asioilla valtakunnallisen terveysalan yrityksen MedGroupin edustajat kävivät Wiitaunionin perusturvalautakunnan kokouksessa.

Käynnistä ei ollut mainintaa esityslistalla eikä lautakunnan kokouksen pöytäkirjassa. Kun asiasta nousi kohu, selvisi, että Wiitaunioni harkitsee osallistumista kolmevuotiseen Hilla-hankkeeseen, jolla etsitään kotihoitoon uusia toimintatapoja.

Moni kunta on tehnyt rajuja päätöksiä sote-palvelujen ulkoistamiseksi. Mikään ei estä käyttämästä kunnan oman palvelutuotannon rinnalla yksityisiä palveluntuottajia, mutta asiassa on edettävä alusta lähtien avoimin kortein. Olisi ollut vähintään kohtuullista keskustella suunnitelmista etukäteen esimerkiksi kunnanvaltuuston iltakoulussa ja tuoda ne myös työntekijöiden edustajien tietoon.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Pihtiputaan väkiluku putoaa vuoteen 2040 mennessä lähelle kolmeatuhatta. Kinnulassa mennään alle tuhannenkuudensadan. Yli 65-vuotiaiden määrä nousee nykyisestä 27 prosentista Pihtiputaalla 36 prosenttiin ja Kinnulassa 38 prosenttiin.
Vanhusten hyvän hoidon ja hoivan järjestämiseen ovat tervetulleita kaikki mahdolliset toimijat: kunnat, yritykset, kolmas sektori, omaiset ja vapaaehtoiset. Salailulle siinä ei ole sijaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>