Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Suomi muuttuu maailman mukana

Itsenäisyyspäiväänsä valmistautuva Suomi on yksi maailman parhaita paikkoja elää. Suomea asuttaa vauras, hyvin koulutettu ja monenlaisen hoivan ja huolenpidon ansiosta korkean eliniän saavuttava kansa.

Pari viikkoa sitten EU:n tilastotoimisto Eurostat julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan suomalaiset ovat koko EU-alueella tyytyväisimpiä asumiseensa.

Myönteinen tieto ei ole ainakaan vielä synnyttänyt samanlaista vastareaktiota kuin parin vuoden takainen paljastus, että suomalaiset ovat tanskalaisten jälkeen maailman onnellisimpia. Tuolloin käytettiin yllättävän paljon energiaa sen todistamiseen, ettei tutkimuksen tulos voi pitää meidän osaltamme paikkaansa.

Venäjän vallankumouksen paukkeessa ja punalippujen liehuessa syntyi jo haudattu Neuvostoliitto, jonka alkukaaos antoi tilaisuuden Suomen itsenäistymiselle joulukuun 6. päivänä 1917.

Pian sata vuotta täyttävän Suomen tie kohti tämän päivän tilannetta on ollut välillä mutkainen ja mäkinen. Ankarimmin maata koettelivat sodat, mutta suuriin voittoihin kuuluvat niistä itsenäisenä selviytyminen ja tunnustetun paikan löytäminen Euroopassa muiden Pohjoismaiden rinnalla.

Aika näyttää, miten menestymme tulevissa koitoksissa, joista osa on vaikeita. Väestönkasvu, ilmaston lämpeneminen, elinympäristöjen köyhtyminen, turvattomuus ja nälkä ovat käynnistäneet uuden kansainvaellusten ajan, josta Suomikin saa osansa.

Jos historiasta jotain voi oppia niin sen, että muutoksia ei pysty estämään itseensä käpertymällä tai raja-aitoja rakentamalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>