Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Lapsi on liikenteessä turvallisuusriski vain itselleen

Liikenneturvallisuuden paraneminen on yksi suomalaisen valistusyhteiskunnan suurista voitoista.

Maantieliikenteessä kuoli vuoden 2013 aikana 258 ihmistä. Edellinen vuosi oli vielä parempi. Silloin onnettomuudet vaativat 235 ihmisen hengen. Luku oli 2000-luvun pienin.

Suomalaisten liikenneasenteet ovat hyvässä mielessä ruotsalaistuneet ja eurooppalaistuneet. Enää ei voi puhua autoilukulttuuriltaan nuoresta maasta, vaan meiltä voidaan jo vaatia liikenteessä aikuismaista, kaikki muut autoilijat, pyöräilijät, jalankulkijat ja erityisesti suojatien ylittäjät huomioivaa asennetta.

Suojatieonnettomuuksia on sattunut tämän vuoden aikana aivan liikaa. Osassa niistä kyse on ollut autoilijoiden huolimattomuudesta, jopa piittaamattomuudesta.

Liikenneonnettomuuksista ikävimmät sattuvat lapsille. Lapset ovat liikenteen erikoisryhmä, jotka ovat riski lähinnä itselleen. Heiltä ei voi vaatia samaa tarkkaavaisuutta, sääntöjen hallintaa ja noudattamista kuin aikuisilta. Sen sijaan aikuisilta voi odottaa ehdotonta lasten kunnioittamista.

Lasten liikenneturvallisuuden eteen toimitaan kodeissa ja kouluissa. Hyviä yhteistyökumppaneita ovat myös yritykset ja poliisi. Säästötoimet uhkaavat vähentää poliisin osallistumista neuvontatyöhön. On vahinko, jos yksi osapuoli hyppää kyydistä pois.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>