Kiitos vastauksestasi Kotiseudun Sanomissa 9.12.2015. Mielestäsi syyllisiä sähkökatkoihin ovat ainoastaan sähköyhtiöt. Ihan varmasti niidenkin touhuissa on kehittämistä. Metsänomistajilla ei mielestäsi ole sähkökatkoihin mitään osaa. Eikö todellakaan?
Linjoilla johtokatu voi olla 10 metriä leveä. Johtokadun raivaus kuuluu sähköyhtiölle. Mutta kun 10 metrin leveys ei vaan riitä! Pidemmät puut pitäisi raivata ainakin tuplaleveydeltä.
Sähköyhtiö ei voi leveämmältä raivata ilman maanomistajan lupaa. Puut ja risut ovat maanomistajan omaisuutta. Kun maanomistaja ei anna lupaa, niin tässähän sitä sitten ollaan, tuskaillaan aina vaan linjoille kaatuvien puiden kanssa.
Siitäkin syytetään sähköyhtiöitä, kun linjat ovat raivauksen jälkeen hirveässä kunnossa, puita, oksia ja risuja on pitkin poikin. Raivatutkin puut, oksat ja risut ovat maanomistajan omaisuutta.
Siirtohinnat ovat mielestäsi riistotasoa. Kovat ne ovat minustakin. Kuitenkaan siirtohintaa eivät sähköyhtiöt voi hulvattomasti korotella. Siirtomaksujen osalta syyttävä sormi pitää osoittaa Energiavirastoon, joka valvoo maksujen kohtuullisuutta.
Yleensä miellämme saamamme siirtolaskun siirtomaksuksi, jota se ei kuitenkaan kokonaan ole. Laskun summaan sisältyvät siirtomaksu, sähkövero, valtion huoltovarmuusmaksu ja arvonlisävero.
Oletko miettinyt, paljonko me kaikki sähköstä maksaisimme, jos yhtiöt mitoittaisivat henkilöstönsä myrskyjen jälkeisten korjaustarpeiden mukaan? Eikö kuitenkin ole järkevämpää antaa urakoitsijoille raivauskeikka silloin kun tarvitaan?
Sään vaikutuksiakin sähkökatkoihin mielestäsi liioitellaan. Mikä muu kaataa puita linjoille kuin säästä johtuva ilmiö, myrsky, tykkylumi, yms.?
Miksi piiloudut hyvine mielipiteinesi nimimerkin taakse? Vastineesi hengestä saa käsityksen, että olet itsekin metsänomistaja. Voisihan metsänomistajakin esittää näkemyksensä reilusti omalla nimellään.
Odotellaan seuraavia myrskyjä ja tykkylumia, että pääsemme taas kauhistelemaan sähkökatkoja. Hyvää Uutta Vuotta!
Jarmo Jääskeläinen