Päästä vedettyä Juha Kivinen

Hyvän joulumielen keräys

Televisiossa on pyörinyt kohta parinkymmenen vuoden ajan MLL:n ja SPR:n Hyvä joulumieli -keräys vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi. Tänä vuonna maailman meno on ollut niin sekavaa, että hyvän joulumielen keräys voisi olla tarpeen myös itse kunkin sydämeen.

Olemme loukkaantuneet vähän kaikesta. Turvapaikanhakijoiden kanssa ei tunnuta pärjäävän, eikä sopeutuminen tahdo toimia myöskään toisinpäin.

Toisiinsa ovat suuttuneet hallitus ja oppositio sekä työnantajat ja työntekijät. Kaiken huippuna tulee AKT, jonka pomojen änkyröintiin tuntuvat kaikki kyllästyneen, jopa liiton omat jäsenet.

Jos ukot eivät tule järkiinsä ja lopeta älyttömiä riitojansa, vuoden päässä väijyy ankea lakkosyksy, joka uhkaa tuhota hennosti orastavan talouskasvumme, jota on saatu odottaa vuosikausia.

Vai onko kaikki sittenkään niin huonosti? Professori Juha Saari sanoi Ylen nettisivuilla, että kielteinen ilmapiiri on pelkkää pintakuohuntaa.

Saari muistutti, että moniin muihin maihin verrattuna Suomella menee ihan hyvin. Meillä on turvallinen ja tasa-arvoinen maa, jonka hallinto ei ole korruptoitunut.

Professori Saari ei yhtynyt ajatukseen, että julkinen valta kohtelisi meitä epäreilusti. Hän arvioi, että tulo- ja elintasoerot ovat verrattain pieniä väestöryhmien välillä, jos kaikkein köyhimmät ja rikkaimmat jätetään pois laskuista.

Tietysti monen elämä on vaikeaa, eikä kaikkea voi kuitata pelkällä hymistelyllä. Mutta välillä toivoisi vähän rennompaa otetta. Ei puristeta sitä mailaa niin tiukasti.

Hauska pilkahdus oikeaa joulumieltä saatiin Jyväskylästä. Siellä pääsi toissa lauantaina matkustamaan ilmaiseksi joukkoliikenteen busseilla, jos pani päähänsä tonttulakin. Siitä voisivat ottaa Helsingin herratkin vähän mallia, etteivät olisi aina niin leukapielet kireällä.

Linnan itsenäisyyspäivän juhlissa 95-vuotias simolainen sotaveteraani Armas Ilvo kajautti Veteraanin iltahuudon kahvittelun lomassa ja sai presidentti Niinistön kaivamaan nenäliinaansa.

Sotaveteraanin mainio tempaus ihastutti suomalaiset, mutta sekin olisi jäänyt tekemättä, jos Armas Ilvo olisi noudattanut presidentin kanslian virkamiesten jäykänkankeaa linjaa, jonka suomalaiset kyllä hallitsevat.

Ilvo oli etukäteen tiedustellut, olisiko laulun esittäminen sopivaa presidentinlinnassa. Sitä oli kuulemma pidetty mahdottomana! Onneksi hän tohti mennä kysymään asiaa suoraan presidentiltä, joka oli vastannut, että sehän olisi mahtavaa.

Presidentti näytti kaikille, mitä on oikea joulumieli. Siispä hyvää joulua ja mieltä!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>