Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Uusi vuosi toi uudet ihmettelyn aiheet

Mennyttä vuotta ei kannata muistella kovin tarkkaan, ettei saa tikkua silmäänsä. Joitakin havaintoja siitä ehkä silti uskaltaa tehdä.

Vuosi 2015 oli pelkkää iloa ja riemua heille, jotka arvostavat vanhoja murresanoja. Mahtui joukkoon toki uuttakin pureskeltavaa. Ilmaisujen julkituomisessa kunnostautuivat erityisesti politiikan sisäpiiriläiset.

Alkoi kiivas keskustelu muidenkin kuin kaiken maailman dosenttien kesken sellaisten sanojen sisällöstä, kuten jappasu, vatulointi, kilpailukykyloikka ja pakkolaki.

Odotetaanpa hötkyilemättä, eikä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Sanojen syvin merkitys saattaa paljastua kolmen seuraavan vuoden aikana. Tai jos aikaisempien hallitusten tekemisiä muistelee niin voi olla, että jää paljastumatta. Sori siitä, jos niin käy.

Aika moni kirjaa sääilmiöt tarkkaan keltakantiseen almanakkaan, tutummin allakkaan. Sää kiinnostaa uudempaakin polvea. He käyttävät samaan tarkoitukseen älypuhelintaan, sen kalenteria tai jotain muuta sopivaa sovellusta. Niitä on tarjolla loputtomasti.

Merkintätapaa mielenkiintoisempaa on loppuvuonna 2015 vallinnut sää. Lämpötila huiteli vielä joulukuussa juhannuksen tavoin kymmenen plusasteen tienoilla.
Ikkunanpielen digimittari näytti Pihtiputaallakin 7,1 astetta.

En kirjaa säätietoja, joten päivämäärä on päässyt unohtumaan. Sen verran säidenhaltija meitä suosi, että jouluaattona maassa oli muutama sentti lunta, mutta joulupäivänä se jo liukeni vesisateen mukana pois.

Ehkä osa laajempaa ilmastonmuutosta ovat Pihtiputaalle laskeutuneet haikarat, jotka nousivat harvinaisuutensa takia valtakunnallisiksi uutisiksi. Lintubongarit tulivat satojen kilometrien päästä ihmettelemään paikkakunnalla käynyttä jalohaikaraa ja lopulta täällä matkansa pään kohdannutta kattohaikara Joppea.

Maailma ei pelastu eikä ilmastonmuutos hidastu, jos luontoväki painelee yksityisautoillaan maata ristiin rastiin kummajaisten perässä.

Veikkaan, että alkanut vuosi 2016 on uutistarjonnaltaan yhtä vilkas kuin jo eletyt vuodet. Jos huonoja ja hyviä uutisia ei synny luonnostaan tarpeeksi, toimittajien ammattikunta huolehtii siitä, että niitä riittää jokaisen tuutin täydeltä.

Ensimmäinen uuteen vuoteen liittyvä ennustukseni meni pieleen. Veikkasin vuodenvaihteen lämpötilan keikkuvan nollan tuntumassa. Se oli muutaman asteen pakkasella.
Talouden ennustetaan kääntyvän tänä vuonna plussalle. Niin soisi käyvän. Takanahan on vasta kahdeksan lamavuotta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>