Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Murtoaalto ja poliisin odottelu johtivat partiointiin

Pihtiputaan yrittäjät saivat kolme vuotta sitten tarpeekseen paikkakuntaan kohdistuneesta murtoaallosta.

Pinna paloi niin pahasti, että joukko pihtiputaalaisia otti oikeuden omiin käsiinsä ja opetti Suomenlahden takaa tavaranhankintareissulle tullutta rosvokaksikkoa laittoman kovalla kädellä. Onneksi välikohtauksesta selvittiin ilman parantumattomia vammoja.

Tuon episodin jälkeen Pihtiputaalle perustettiin Yöpyövelit-niminen ryhmä, joka otti tehtäväkseen tarkkailla kylän keskustan ja teollisuusalueiden öistä liikennettä. Turhan rajulla nimellä varustetulle ryhmälle mietittiin heti alussa selvät säännöt: oikeutta ei oteta omiin käsiin eikä toiminnassa liikutella rahaa.

Tulokset ovat olleet hyviä. Murrot ja varkaudet ovat vähentyneet, mutta ylilyönneiltä on vältytty. Rikosten vähenemiseen on vaikuttanut sekin, että ryhmä on tiedottanut toiminnastaan avoimesti ja päämääriään peittelemättä. Yöpyöveleistä on tullut alalaan valtakunnan julkkis.

Pihtiputaalaisilla oli vähintään kaksi hyväksyttävää syytä katupartioinnin käynnistämiselle. Murtoaalto oli todellinen ja poliisia jouduttiin odottamaan pahimmillaan tunteja. Jos poliisitoimen säästöt toteutuvat, partioinnin tarve säilyy. Tilanne on kokonaan toinen esimerkiksi Joensuussa, jossa poliisi on aina lähellä. Partioinnin taustalta ei saa löytyä rasistisia motiiveja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>