Päästä vedettyä Krista Kajuutti

Jaksaa jaksaa, pumppaa pumppaa

Lomat lusittu, kinkut koluttu ja vuodet vaihdettu. Tammikuussa moni päättää: nyt elämä muuttuu. Tästä eteenpäin urheilen ja nukun enemmän sekä syön terveellisemmin.

Kuntosalia pitävän tuttavani mukaan asiakasmäärät jopa kolminkertaistuvat tammikuussa. Ilmapiiri salilla on odottava, kaikki tarkkailevat vaa’an lukemia. Joko ensimmäiset kilot ovat pudonneet?

Omaehtoisen treenaamisen ohella yhä useampi turvautuu myös ammattilaisen apuun. Personal trainerit ja dieetit vannovat auttavansa kesäkuntoon 2016.

Myös sosiaalinen media rävähtää täyteen erilaisia haasteita, joiden tavoite on parantaa ihmisten elämänlaatua. Tänä vuonna suosituin trendi on ollut vegaanihaaste, jossa ruokavaliosta jätetään pois kaikki eläinperäinen lihasta kalaan ja kananmunasta maitotuotteisiin.

Myönnän itsekin sortuneeni kerran mukaan tähän epätoivoiseen hössötykseen. Suunnitellut treenit ja tiukat ruokavaliot kolmeksi kuukaudeksi. Tavoitteena parempi kunto ja lihasmassa. Ja kauanko se kesti? Tasan kolme kuukautta.

Oli noilla kolmella kuukaudella toki myös hyvät puolensa, opin paljon kehoni toiminnasta. Myöhemmin ajateltuna suurin oppi oli kuinkin se, että kuntoilussa tai laihdutuksessa ei ole oikoteitä.

Sittemmin olen ollut itselleni armollisempi ja löytänyt minulle sopivat ruokailutottumukset sekä liikuntamuodot. Aina ei jaksa, huvita tai kiinnosta treenata ja sekin on ihan ok. Usein elämänmuutoksesta otettu stressi aiheuttaa suurempia ongelmia kuin mikään muu.

Nykyihminen tuppaa haluamaan kaiken nyt, heti ja välittömästi. Isoissa elämäntapamuutoksissa se ei kuitenkaan valitettavasti onnistu, vaan kyse on vauvan askelista.

Sari Helin kirjoitti viime viikolla Yle Uutisten blogissaan päivittäisen kävelyn merkityksestä. Tällaisista pienistä asioista on helpompi pitää kiinni kuin salaatti-kana-riisi -ruokavaliosta. Pienet asiat antavat helpommin myös onnistumisen tunteita, mikä kannustaa jatkamaan pitkällä tähtäimellä.

Tammikuun into loppuu suurimmalla osalla ihmisistä viimeistään maaliskuussa, jolloin tavallinen arki painaa päälle ja alkuinnostus on hiipunut. Tuolloin monet luovuttavat ja tuntevat itsensä entistä epäonnistuneemmiksi.

Dieettitammikuun tai vegaanihaasteen sijasta aloittakaamme kultaisen keskitien elämä. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa, se kyllä kertoo tarpeensa. Joskus se tarvitsee salaattia, toisinaan tölkin olutta ja grillimakkaran. Kohtuus kaikessa lauloi aikoinaan Irwin Goodman.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>