Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Vuodenaikaliikunnasta kannattaa ottaa kaikki irti

Selvästi neljän vuodenajan pohjoinen Keski-Suomi tarjoaa asukkailleen tai täällä vapaa-aikaansa viettäville monipuoliset liikuntamahdollisuudet myös talvella.

Tämänkin tammikuun aikana ulkoilija on voinut kartuttaa kokemusvarastoaan monella lajilla varusteinaan sukset, luistimet, pilkkikaira ja onki tai vain pakkasta pitävät kävelykengät. Avannotkin ovat jo sulina. Sää on vaihdellut arktisista lukemista nollan tuntumaan.

Liikuntaan on syytä asennoitua joustavasti. Veronmaksajille edullisinta on liikkua luonnon rytmiä noudattaen. Kesällä kannattaa hyödyntää metsäpolkuja, luonnonvesiä ja hiekkarantoja. Syksyisin liikuntaan voi yhdistää marjojen, sienten ja muiden luonnonantimien säilöönoton, puhumattakaan metsästyksestä ja kalastuksesta. Talvella voi keskittyä niihin liikuntamuotoihin, joita lumi ja jää rikastuttavat. Keväistä liikuntaa syventävät luonnon herääminen ja muuttolintujen paluu.

Vaurastuminen näkyy liikunnan monipuolistumisena. Lainarahalla on jokaiseen kuntaan rakennettu valtava määrä ulko- ja sisäliikuntakeitaita, mutta toiveiden tynnyri ei ota täyttyäkseen. Liikuntarakentamiselle on löytynyt tukijoita helpommin kuin muille perustelluille toiminnoille. Nyt ollaan tilanteessa, jossa liikuntarakentamistakin joudutaan harkitsemaan tarkkaan. Hutilaukauksiin ei ole varaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>