Uutiset Juha Kivinen

Netti toimii paremmin Kärväskylällä kuin Lontoossa

Kaikki ei ole paremmin suuressa maailmassa. Web-ohjelmoja Otto Laitila palasi vuodenvaihteessa Lontoosta töihin Pihtiputaalle ja sai huomata, että netti pelaa kuin unelma. Lontoossa ei voinut aina sanoa samaa.

Otto Laitila muutti tyttöystävänsä Tarja Maksimaisen kanssa Oton vanhempien luo Kärväskylälle.Sinne vedettiin valokuitu juuri viime vuonna, kuten tehtiin muillekin Pihtiputaan sivukylille Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n hankkeessa.

— Ei ole kertaakaan pätkinyt, toimii tosi hyvin. Luotettava yhteys on tosi kova juttu, kun vertaa langattomaan 4G:hen, mikä oli vaihtoehto. Tietysti siitä vanhemmatkin hyötyy omissa töissään, Otto Laitila toteaa.

Otto huomauttaa, että valokuitu tulee suoraan omakotitaloon, mikä on vielä nopeampaa kuin jos kerrostaloon tilataan sadan megan yhteys. Silloin rakennukseen vedetään yksi kuitu, ja siitä jaetaan nettiyhteys erikseen joka asuntoon.

Pihtipudas on yksi kymmenestä Keski-Suomen Valokuituverkkojen omistajakunnasta. Yhtiön hallituksen jäsen, kunnan talousjohtaja Ari-Jukka Käsmä kertoo, että Laajakaista kaikille -hankkeessa on päästy Pihtiputaalla jo minimitavoitteeseen eli lähes neljäänsataan liittyjään.

Sivukylien valokuituverkot on saatu vedettyä ja töitä jatketaan kirkonkylällä kevään tultua.

Otto Laitila on tehnyt nettisovelluksia kuusi vuotta, ensin oman firmansa Silmun kautta ja välillä yksityisenä konsulttina. Lontoossa Otto työskenteli lähes vuoden verran Unboxed Consulting -yhtiölle.

Niin hienoa aikaa kuin Lontoon vuosi olikin Otolle, nettiyhteyksissä oli toivomisen varaa. Hänen asuinalueelleen ei saanut kuituyhteyttä, vaikka se oli ”hyvää” seutua. Otto arvelee, ettei hänen työkavereillaankaan ollut kuitua kotona.

— Olin siellä ADSL:llä, ja se tietysti aina välillä pätkäisi. Sama oli meidän firmalla. Se oli Shoreditchin alueella ihan Lontoon Cityn kupeessa, ja siellä oli toimistorakennukset merkitty purettaviksi. Ne olivat vanhoja tiilitaloja, eivätkä operaattorit suostuneet vetämään sinne kuitua.

— Jos netti ei toimi, et pysty tekemään mitään. Sovelluskehittäjän koodatessa netin pitää toimia koko ajan, kun haetaan tietoa ja selataan dokumentaatiota.

Nettiongelmat tulivat firmalle kalliiksi ja turhauttivat ihmisiä.

— Jokaisella meni viisitoista minuuttia päivässä siihen, että netti pätki ja hidastui. Ihmiset lähtivät töistä kotiin, kun netti ei toiminut.

Otto Laitila olisi jäänyt Lontooseen pidemmäksikin aikaa, mutta ”tuli tämä firmajuttu”. Hän on osakkaana start-up -yrityksessä Lähi-Pro Oy:ssä, joka alkoi sivuprojektina pari-kolme vuotta sitten.

Otto palasi Suomeen rakentaakseen yrityksensä nimissä nettiin suoramyyntipalvelua, joka aukeaa alkukesästä osoitteessa ruokaasuomesta.fi.

Lähi-Pron kotipaikka on Pihtipudas ja sen toimitusjohtajana on myös pitäjän oma poika, Korppiselta kotoisin oleva Eero Kananen.

— MTK:n omistama Viestilehdet Oy osti osan meistä, ja se pystyy nyt maksamaan meille palkkaa, jotta voimme tehdä töitä täysipäiväisesti. Teemme kauppapaikan, jonne tuottaja pystyy lisäämään itse oman kauppansa.

— Se on kauppa kaupassa, vähän niin kuin Etsy, jossa myydään käsitöitä. Helppo tapa tuottajille, kun asiakkailla on vain yksi osoite, mihin mennä. Siinä näkee heti, mitä tuotteita on ympärillä, ja tilaus jakaantuu eri tuotteille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>