Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Matka päättyy liian usein liukastumiseen

Meillä on monta sanaa eri tyyppiselle lumelle, koska joudumme lumen kanssa tekemisiin joka vuosi. Liukkaus on pohjoisen väelle ihan yhtä tuttu juttu.

Liukasta keliä kuvataan luistavaksi, iljanteiseksi, livettäväksi. Sekin tiedetään, että pakkasella jää ei ole välttämättä liukas, mutta nyt monilla sateen kastelemilla teillä ja jalkakäytävillä vallitsee lonkanmurtokeli.

Kaatumisista aiheutuu vuosittain satojen miljoonien eurojen kulut sairastamisen ja töistä poissaolojen vuoksi. Rahallisten vahinkojen lisäksi nurinmenoista koituu mittaamaton määrä kipua ja harmia, jopa pysyviä vammoja. Yhden luunmurtumiin johtavan kaatumistapaturman keskimääräisiksi kustannuksiksi on laskettu 11 000 euroa.

Kaatuminen voi koitua kohtalokkaaksi. Tapaturmat ovat neljänneksi yleisin kuolinsyy ja kaatuminen tai putoaminen yleisin tapaturmaisen kuoleman aiheuttaja. Moni vanhus kuolee ennenaikaisesti kaatumisen vuoksi.

Liukkauden aiheuttamia kaatumisia voi ehkäistä. Jätä korkeakorkoiset saappaat kaappiin ja valitse leveäkantaiset, kumipohjaiset ja pohjakuvioltaan talveen suunnitellut kengät. Reinot voivat tuntua mukavilta sisällä, mutta ne ovat suorastaan hengenvaaralliset sateen liukastamalla jäällä. Myynnissä on nastoitettuja kenkiä tai irrotettavia liukuesteitä, jotka pitävät erityisen hyvin iljanteisella alustalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>