Uutiset Juha Kivinen

Muholalaiset eivät halua kyläkoulunsa lopettamista

Muholan koulun lakkauttaminen on noussut jälleen esille Kinnulassa. Kunnan sivistyslautakunta järjesti keskusteluillan, jossa muholalaiset saivat kertoa ajatuksiaan kyläkoulunsa tulevaisuudesta.

Illan anti oli odotettu: Muholassa halutaan pitää koulusta kiinni niin pitkään kuin se on suinkin mahdollista. Koulua ei tarvitsisikaan vielä sulkea oppilasmäärän perusteella, sillä ennuste lupaa Muholaan lähivuosille 27:stä 25:een oppilasta.

Jos lakkautukseen päädyttäisiin, perusteluina olisivat ensi sijassa erityisopetuksen riittämättömyys sekä ensi syksynä voimaan astuvan uuden opetussuunnitelman aiheuttamat korotuspaineet sivistystoimen talousarvioon.

Kunnanjohtaja Pekka Kanervio korosti, että mitään päätöksiä Muholan koulun lakkauttamisesta ei ole tehty. Hän arveli, että jos kyläläiset vastustavat lakkauttamista yksissä tuumin, ei valtuustokaan siihen ryhdy.

Pekka Kanervio huomautti toisaalta, että Muholan oppilasennusteet putoavat 17 oppilaaseen vuonna 2022. Se on Kanervion mukaan jo niin pieni luku, ettei sitä kestä Kinnulan kuntakaan.

Kunnanjohtaja sanoi, ettei Muholan koulun lakkauttamisessa olisi kyse niinkään kunnan talousluvuista, vaan oppilaiden oppimisen edistämisestä. Pekka Kanervio laski, että jos kaikki menisi parhaalla tavalla, koulun ovien sulkeminen toisi 100 000 euron säästöt. Se on vain alle prosentti kunnan talousarviosta.

Kunnan sivistystoimen päällikkö, rehtori Lisa Paavilainen oli huolissaan erityisopetuksen voimavarojen riittämättömyydestä. Kinnulassa on vain yksi erityisopettaja, eikä hänen työpanostaan voida hyödyntää tarpeeksi tehokkaasti, koska opettaja joutuu jakamaan työviikkonsa kahden koulun kesken.

Muholassa on useita erityislapsia. Paavilaisen mukaan erityisopetuksen nykyinen kolme viikkotuntia on koululle täysin riittämätön määrä. Hän arvioi, että koulujen yhdistäminen takaisi tasa-arvoisen oppilashuollon ja koulunkäynnin tuen.

— Se toisi enemmän joustavia ja yksilöllisiä ratkaisuja kaikille. Nyt on koko ajan riittämättömyyden tunne, Lisa Paavilainen huokaisi.

Lisa Paavilainen varoitteli myös, että uusi opetussuunnitelma mullistaa kaiken, ja koulutoimen kustannukset voivat nousta sen takia ennalta arvaamattomalla tavalla.

Kyläläiset ottivat kantaa koulunsa ”lintukodon” puolesta varsin selvästi mutta maltillisesti, ja myös lakkauttamisen perusteita ymmärrettiin joissakin puheenvuoroissa.

Muholan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jaana Niemonen mietti, kuinka lapset pärjäisivät Nurmelan koululla. Hän kehui Muholan pientä koulua hirveän turvalliseksi. Toisaalta kommenteissa muistutettiin, että myös Nurmelan koulua voi kutsua kyläkouluksi, vaikka se on kirkolla – sekin on sen verran pieni.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>