Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Historian kauheudet taipuvat huonosti vitsien aiheiksi

Tuhatvuotiseksi suunniteltu natsi-Saksa aloitti toisen maailmansodan hyökkäämällä Puolaan syksyllä 1939.

Adolf Hitleriä erehtymättömänä johtajanaan pitäneet kansallissosialistit ja fasistit ehtivät tuhota kahdentoista vuoden vallassaolonsa aikana kuusi miljoonaa juutalaista. Heistä 1,5 miljoonaa oli lapsia.

Keskitysleireillä kuoli satojatuhansia romaneja, slaaveja, homoseksuaaleja ja natsien poliittisia vastustajia, erityisesti kommunisteja. Jo ennen leirien rakentamista saksalaista rotua puhdistettiin eliminoimalla vammaisia ja mielisairaita.

Sota loppui Saksassa keväällä 1945 maan luhistumiseen ja Hitlerin itsemurhaan. Neljä kuukautta myöhemmin antautui Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien lamauttama Japani. Toisessa maailmanodassa kuolleiden määräksi arvioidaan jopa 70 miljoonaa ihmistä.

Kinnulan lukion potkiaisissa saattoi joillekin tulla mieleen, että historian opetusta on syytä lisätä ja syventää. Lukion yksitoista abia lähtivät lukulomalle liikuntasalissa pidetyssä vauhdikkaassa tilaisuudessa, jonka järjestelyissä särähti kaksi kertaa. Sali oli nimetty Auschwitzia mukaillen Abiwitziksi. Tehtävistä ja päätöskuulustelusta selvittyään abit potkaistiin pihalle Hitlerin valokuva selkään teipattuna. Tempaus alitti reippaasti hyvän maun rajan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>