Uutiset Juha Kivinen

Pihtiputaalla seitsemäs peräkkäinen plussavuosi

Pihtiputaan kunnan talousasiat ovat varsin hyvällä tolalla. Viime vuoden tilikauden ylijäämä on 1,27 miljoonaa euroa. Pihtipudas on tehnyt ylijäämäisen tilinpäätöksen seitsemänä vuonna peräkkäin.

Talousjohtaja Ari-Jukka Käsmä muistelee, kuinka erilainen tilanne oli hänen aloittaessa tehtävässään vuonna 2004.

— Silloin tuntui, että olemme jo muutaman vuoden päästä täysin konkurssikypsä kunta. Siihen puututtiin rivakasti, ja olemme eläneet sen mukaan, mihin rahavarat ovat riittäneet.

— Tämä on hyvä osoitus siitä, että kyllä kunnat pystyvät omaan elämäänsä vaikuttamaan. Ei se ole mikään excel-taulukko, jossa kustannukset vain nousevat joka vuosi 4-5 prosenttia. Itse täytyy työtä tehdä, että käyrä saadaan kääntymään toiseen suuntaan, Käsmä sanoo.

Pihtipudas ei ole lähelläkään joutua valtionhallinnon mustalle listalle. Ari-Jukka Käsmä kertoo, että ainoa asia, missä kunta on punaisella kriisikuntakriteereissä, on lainamäärä asukasta kohden.

— Rahoituksellisesti oli oikein hyvä vuosi. Tuloilla saatiin katettua kaikki menot, ja investoinnit voitiin tehdä ilman lisälainan ottoa. Lisäksi saatiin lainakantaa lyhennettyä 1,2 miljoonaa euroa, Kun tehtäisiin vielä muutama tällainen vuosi peräkkäin, lainakantakin lähtisi merkittävältä osalta laskuun, Käsmä arvioi.

Ari-Jukka Käsmä huomauttaa myös, että kunnalla on olemassa puskuria 10,4 miljoonan suuruisesta edellisten vuosien ylijäämästä, jos väliin tulisi muutama huonompi vuosi.

Talousjohtaja antaa kunnan toimialoille kiitokset tiukasta talouskurista.

— Kaikki on tullut oikeastaan kulupuolelta, eli hyvin säästeliäästi ollaan eletty.

Henkilöstökuluissa talousarvio alitettiin 607 000 eurolla, palveluissa ja ostoissa 871 000 eurolla, aineissa ja tarvikkeissa 138 000 eurolla, avustuksissa 25 000 eurolla ja muissa kuluissa 135 000 eurolla.

Ari-Jukka Käsmä kertoo, ettei säästäminen ole edes vaikuttanut toimintaan.

— Kaikki toiminnot, joita meillä oli edellisenä vuonna, olivat edelleenkin, ja palvelutaso on pystytty säilyttämään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>