Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kinnulan viimeinen kyläkoulu sai jatkoajan

Kinnulassa pidettiin kaksi tärkeää Muholan kylän tulevaisuuteen vaikuttavaa tilaisuutta.

Ne kuvastavat hyvin paineita, joiden puristuksessa kylillä eletään. Lauantaina Muholan vanhalla koululla käynnistettiin kolmevuotinen Sykettä kylässä -hanke. Sen avaustilaisuudessa puolet neljästäkymmenestä osanottajasta mietti tapoja kylän palvelujen kehittämiseksi ja toinen puoli sitä, minkälaista toimintaa kyläläiset viihtyäkseen tarvitsevat.

Maanantaina kunnanhallitus käsitteli opettajakunnan aloitetta, jossa yhtenä opetustoimen tehostamiskeinona esitettiin Kinnulan ainoan vielä toimivan kyläkoulun lakkauttamista. Muholassa voidaan huokaista helpotuksesta. Päättyvä kevätlukukausi ei jää koulun viimeiseksi, sillä kunnanhallitus jätti esittämättä muutoksia kouluverkkoon.

Kyläkoulujen lakkauttaminen on monessa kunnassa tuttua puuhaa. Viimeisen 25 vuoden aikana jopa puolet maan kouluista on sulkenut ovensa. Pihtipudas käy esimerkiksi kunnasta, joka on kunnostautunut kouluverkkonsa karsimisessa ennätyksiä hipoen. Kunnan kahdestakymmenestä alakoulusta jäivät eloon vain Putaanvirran ja Muurasjärven koulut.

Kyläkoulun lakkauttaminen on perusteltua oppilasmäärän painuessa alle elinkelpoisuusrajan. Koululla on oikeus jatkaa, jos oppilaita riittää ilman tekohengitystä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>