Lukijalta Lukijalta

Metsiä uhkaa jäädä hoitamatta ja metsureita työttömiksi

Tarvitaan suoraviivaisempaa hallinnollista käsittelyä ja joustavampia myöntövaltuuksia sekä tukien kohdentamista tarpeellisimpiin kohteisiin.

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt, että metsien hoitoon tarkoitetun kestävän metsätalouden Kemera-tuen hakeminen keskeytetään osittain loppuvuoden ajaksi. Keskeytys koskee taimikon varhaishoidon, nuoren metsän hoidon ja terveyslannoituksen hakua ja tukea.

Päätös keskeyttää hyvin alkaneet metsänhoitotyöt parhaana työkautena, koska uusista hankkeista ei pystytä sopimaan metsänomistajien kanssa eikä niiden hakemista ja toteuttamista voida aloittaa.

Tilanne johtaa metsureiden lomautuksiin ja yrittäjien työmahdollisuuksien vähenemiseen.

Metsänhoitoyhdistyksissä ensimmäiset YT-neuvottelut ovat jo käynnistyneet ja syksyyn mennessä lomautus uhkaa pelkästään Keski-Suomessa noin sataa metsuria ja työntekijää.

Kestävän metsätalouden rahoituslaki vaatii, että kaikista hankkeista on jätettävä ennakkohakemus metsäkeskukseen ennen työn aloittamista. Hankkeita voidaan hyväksyä vuosittaisen myöntämisvaltuuden puitteissa.

Myöntämisvaltuuden kokonaismäärä vuosille 2017-2020 on 232 miljoonaa euroa (vuosittain 58 miljoonaa euroa). Läheskään kaikki hankkeet, joille tukea on haettu, eivät kuitenkaan toteudu hakemusvuonna.

Osassa toteutus venyy vuoteen 2018 saakka ja osa hankkeista saattaa eri syistä jäädä toteuttamatta osittain tai jopa kokonaan, mutta nämäkin hankkeet sitovat vuosittaista myöntämisvaltuutta. Siten vuoden lopulla saattaa olla varoja jäljellä, mutta myöntämisvaltuus on käytetty, jolloin varoja jää kokonaan käyttämättä.

Metsurien ja työntekijöiden työllisyyden turvaamiseksi:
1. Myöntämisvaltuus tulee määritellä uudelleen niin, että koko kauden myöntämisvaltuutta voitaisiin käyttää etupainotteisesti. Myöntämisvaltuutta tulee lisätä välittömästi siirtämällä tulevien vuosien myöntämisvaltuutta kuluvalle vuodelle. Rahoituksen myöntämisvaltuus siis vain kohdennettaisiin uudelleen. Tämä ei vaikuta määrärahojen käytön tasoon.

2. Nykyjärjestelmä ei kohdenna tukea tarpeellisimpiin kohteisiin. Taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon tuella pyritään varmistamaan metsävarojemme hyvä kehitys ja pohja biotaloudelle. Nuoren metsän hoidon tuen edellytyksenä on, että puiden keskiläpimitta ennen harvennusta on enintään 16 cm. Nyt tukea siis ohjautuu myös normaaleihin ensiharvennuksiin, joista korjattava puu menee kuiduttavan teollisuuden raaka-aineeksi. Nuoren metsän hoidon läpimittaraja tulee laskea 13 cm:iin, jolloin kemeralla ei tuettaisi muutenkin kaupallisesti kannattavaa toimintaa.

3. Tulee myös ennakkoluulottomasti tarkastella hallinnollisen käsittelyn muuttamista ja yksinkertaistamista. Taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon osalta hakemus ainoastaan vastaanotettaisiin metsäkeskuksessa ja työt voisi aloittaa heti hakemuksen jättämisen jälkeen.
Hankkeen hallinnollinen käsittely ja tarkistus tehtäisiin vasta töiden jälkeen toteutusilmoituksen saapuessa metsäkeskukseen. Näiden työlajien osalta myöntämisvaltuus kuluisi tällöin samaan tahtiin töiden tekemisen ja tuen maksamisen kanssa.

Kenttäpäällikkö
Pauli Rintala
MTK Metsälinja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>