Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Pihtiputaalla maakunnan toiseksi paras lukio

Kaikkea mitataan. Lukiot rankataan paremmuusjärjestykseen sisäänpääsykeskiarvoja ja ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden keskiarvojen muutosta vertaamalla.

Maan parhaat lukiot löytyivät STT:n listauksen mukaan Ähtäristä ja Etelä-Tapiolasta.Opiskelupaikka Tapiolassa avautui 9,3 keskiarvolla. Ähtärissä raja oli 7,7.

Pihtiputaan lukio pärjäsi kisassa mainiosti. Sijoitus oli koko maassa 58. ja Keski-Suomessa toiseksi paras Muuramen lukion jälkeen. Pihtiputaalla lukioon ei ole keskiarvokynnystä.

Kinnulan lukion sijoitus oli 208. Suomen Ateenaksi mainitun Jyväskylän lukion ovat kaukana kärjen takana. Normaalikoulun lukio jäi 354 lukion joukossa sijalle 273, Lyseon lukio sijalle 309 ja Schildtin lukio sijalle 320.

Pihtiputaalla ei ole pistetty päätä pensaaseen, vaikka sijoitus on usein jäänyt kahdensadan heikommalle puolelle. Toisaalta kakkossija Keski-Suomessa ei aiheuta suurta huumaa, koska järjestyksen ratkaisevat pienet erot. Sattumakin niittää satoa.

Lukioiden tuloksia saa ja pitää arvioida. Silti on hyvä pitää mielessä, että monessa kunnassa ainoa toisen asteen opiskeluvaihtoehto on lukio, jonne hakeutuu iso osa ikäluokasta. STT:n tuore lukiovertailu sijoittaa lukiot järjestykseen aikaisempaa reilummin, koska se ottaa huomioon myös oppilaiden lähtötason.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>