Uutiset Juha Kivinen

Floridalainen Niles tapasi uuden perheensä Alvajärvellä

Toissa viikon lauantaina vietettiin Kinnusten sukukokousta Alvajärven maamiesseurantalolla. Kinnuset ovat kokoontuneet 2000-luvun alusta lähtien. Aluksi tapahtuma oli Väinö ja Sanni Kinnusen jälkeläisten serkustapaaminen, mutta joukko on kasvanut vuosien varrella.

Tänä vuonna kokoontumiseen oli matkannut sukulaisia Helsingistä, Espoosta, Lahdesta ja Ruotsista. Lisäksi elettiin jänniä hetkiä, kun kaikkein pisimmän matkan tehnyt sukulainen, Floridasta Pihtiputaalle saapunut Niles Kinnunen vaimoineen tapasi ensimmäistä kertaa sukulaisiaan.

Tällä hetkellä Ruotsin Halmstadissa asuva Jari Kinnunen on intohimoinen sukututkija. Takana on 20 vuotta Kinnusen suvun vaiheiden selvittelyä.

— Aikoinaan poikani kysyi minulta vaarinsa nimeä. Tiesin sen sekä vaarin isän nimen. Mutta vaarin isoisän nimeä en enää tiennyt. Siitä lähdin liikkeelle ja tässä ollaan, hän kertoo.

Kaksi vuotta sitten Jari Kinnunen tilasi Family Tree DNA-testin Houstonista. Kyseessä on tietokanta, joka päivittyy sitä mukaa kun ihmiset lähettävät näytteitään ja heidät rekisteröidään järjestelmään.

— Sain sähköpostilla vastauksen, jossa selvisi, että minulla on 100-prosenttinen sukulainen Floridassa.

Jari halusi lähteä tapaamaan uutta sukulaistaan. Hän lähetti viestiä Nilesille ja viime vuonna hän matkusti vaimonsa kanssa Floridaan tapaamaan vasta löydettyä sukulaisia. Tänä vuonna taas oli Nilesin vuoro tulla Suomeen.

Alun perin Kinnusen suku on lähtenyt liikkeelle Savosta 1500-luvulla. Esi-isät myivät tilansa kuningas Kustaa Vaasalle ja lähtivät erämaahan Keski-Suomeen.

Vuonna 1814 syntynyt Henrik Gabriel Kinnunen muutti Viitasaarelta Pihtiputaalle. Hänen vanhin poikansa Johannes Kinnunen (s. 1839) on Nilesin esi-isä.

Vuonna 1842 syntynyt Heikki Kinnunen taas on Jari Kinnusen ja muiden serkkujen esi-isä. Serkkujen vaari Väinö Kinnunen on Heikin lapsenlapsi. Näin ollen Jarin ja Nilesin vaarien isoisät olivat veljeksiä. Nilesin ja Jarin esi-isä asui Seläntauksessa Taipaleessa.

Tänä päivänä Kinnusen sukua asuu ympäri Suomea. Ruotsin metsäsuomalaisilta on myös löydetty samaa DNA:ta.

Suomi on Nilesille jo ennestään tuttu paikka, sillä hän on käynyt tapaamassa useamman kerran isoäitinsä sukulaisia Viitasaarella. Ensimmäisen kerran hän vieraili maassa 1994.

Kahdeksas Suomen reissu on kuitenkin erilainen, kun tällä kertaa hän pääsi tapaamaan ensimmäistä kertaa isoisän puolen sukua.

Niles nauttii kovasti Suomessa olemisesta. Hän on käynyt vierailujensa aikana Helsingissä, Jyväskylässä ja Vaajakoskella.

— Minä pidän kaikesta täällä!

Tämän kesän kolme viikkoa kestävällä reissulla Niles on kiertänyt sukulaistensa kanssa katselemassa paikkoja Pihtiputaalla.

He kävivät katsomassa kivijalkaa paikalla, jossa esi-isien talo oli sijainnut Seläntauksessa. Pihtiputaalta matkaa on tarkoitus jatkaa Ouluun.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>