Pääkirjoitus Juha Kivinen

Lisää oppimisen iloa uudessa opetussuunnitelmassa

Koulut alkavat kesäloman jälkeen huomenna Pihtiputaalla ja maanantaina Kinnulassa. Alakoulussa ollaan jo uuden ja jännän edessä, kun uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön. Yläkoululuokilla se astuu voimaan kolmen seuraavan vuoden aikana.

Todella kauas ollaan etäännytty niistä ajoista, jolloin opettaja saattoi seisottaa lapsia nurkassa ja pitää kuria hakkaamalla karttakepillä pulpettiin ja joskus sormillekin. Uusi opetussuunnitelma korostaa sitä, että oppilas tuntee iloa asioiden oppimisesta.

Oppilaiden uteliaisuutta halutaan lisätä antamalla heille mahdollisuuksia vaikuttaa opetukseen. Oppilaat saavat esittää omia toiveitaan, eikä tunneilla tarvitse edetä aina opettajan ehdoilla, vaan myös oppilaan omia tietoja ja taitoja voidaan hyödyntää. Opetuksesta tulee samalla entistä yksilöllisempää. Yhtenä tavoitteena on päästä irti pulpetin kahleista. Välillä voidaan istua aulassakin tai käydä pihalla. Koulupäivään halutaan enemmän toimintaa.

Koulun vapaampi ilmapiiri tuo myös paljon lisää vastuuta oppilaille. Mukavampi opetus ei tarkoita sitä, että koulussa ruvetaan vetelehtimään. Koulurauhan on säilyttävä.

Toisaalta kaikki koulut eivät ole vielä omaksuneet edes kymmenen vuotta vanhan opetussuunnitelman käytäntöjä. Kuinka käy nyt? Opettajien suhtautuminen uuteen opetussuunnitelmaan on vaihdellut toiveikkuuden ja huolestumisen välillä. Päättäjien pitäisikin huolehtia siitä, että opettajat voivat saada riittävästi täydennyskoulutusta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>