Uutiset Juha Kivinen

Kinnulan uusien urkujen pauhu leviää kunnolla koko kirkkoon

Kinnulan kirkossa ryhdyttiin viikko sitten töihin, joita ei tarvitse uusia sataan ellei peräti kahteensataan vuoteen. Niin pitkäksi aikaa luvataan iloa kirkkoon rakennettavista uusista uruista.

Vuonna 1964 rakennetut Kinnulan edelliset urut oli tarkoitettu vain väliaikaisiksi, mutta väliaika venähti yli 50 vuodeksi. Seurakunnan kirkkomusiikissa koetaan nyt valtava harppaus, sillä uuteen Gottfried Silbermann -tyyliseen soittimeen tulee yhdeksäntoista ja puoli äänikertaa, kun vanhoissa uruissa niitä oli vain yksitoista.

Kanttori Martti Hertteli sanoo seurakuntalaisten huomaavan eron todella selvästi.

— Näkyvin ja kuuluvin ero on julkisivupilleissä. Silbermann-tyylisten urkujen pilleissä aukko, josta ääni tulee, on tosi iso verrattuna vanhoihin urkuihin. Ja kun ääni lähtee vielä vähän ylempää kuin vanhoissa uruissa, se leviää kirkkoon todella hyvin eikä jää pyörimään urkurin ympärille.

Hertteli kertoo, että uruista löytyy pontevaa, voimakasta ääntä, jota tarvitaan, kun kirkko on täynnä, mutta äänikertavalikoimassa otettiin huomioon myös vähäeleisempi, normaali jumalanpalvelussoitto, kun kirkossa ei ole niin paljon väkeä.

Suomessa on kolme urkurakentamoa. Kinnulalaiset päätyivät Janakkalan Tervakoskella toimivaan Urkurakentamo Martti Porthaniin. Yrityksellä on meneillään Kinnulassa keskikokoinen urakka. Isoimmissa uruissa on ollut yli neljänkymmentä äänikertaa.

— Toiveena oli, että tämä olisi adventiksi valmiina, mutta kyllä se ensi vuoden puolelle menee. Jos kaikki ilma- ja koneistojutut sujuvat hyvin, jouluna voi jotain jo soida, urkurakentaja Kari Hella arvioi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>