Päästä vedettyä Krista Herranen

Vähemmän on enemmän

Miltä kuulostaisi matkaaminen Helsingistä Tukholmaan 28 minuutissa putkea pitkin?

Yrittäjä-keksijä Elon Muskin kehittelemä, ennemminkin unelmalta kuin todelliselta suunnitelmalta kuulostava Hyperloop-liikennetekniikka onnistuessaan mullistaisi matkustamisen täysin. Kyseessä on putki, joka on pumpattu miltei tyhjäksi ilmasta. Sen sisällä kulkee juna, jossa voi matkustaa 1 200 kilometrin tuntinopeudella.

Pilottiprojekteja on kaavailtu Turun ja Salon välille sekä kovasti haaveillaan Helsingin ja Tukholman yhdistävästä putkesta.

Sitten voitaisiin heittää unholaan kalliit lennot tai miltei vuorokauden kestävät laivamatkat.

Jo tähän päivään mennessä matkustamisen luonne on muuttunut aivan erilaiseksi sadan viime vuoden aikana.

Jos miettii pohjoisen Keski-Suomen asukkaiden matkustusmahdollisuuksia 1900-luvun alussa ja 2000-luvun alun modernia turismia, ero on kuin yöllä ja päivällä.

Jos taas pohtii, millaista matkustelu on sadan vuoden päästä 2100-luvulla, ei tilannetta varmasti voi vielä kuvitellakaan.

Tutkimusten mukaan viime vuosikymmeninä matkojen pituus ja matkustamisen nopeus ovat kasvaneet. Lyhyemmässä ajassa voi matkustaa yhä pidemmälle.

Ei ole mitenkään epätavallista, että 2000-luvun suomalaiset lentävät joululomalle Thaimaahan, kun taas 1900-luvun alkupuolella matka Pihtiputaalta Jyväskylään oli huikea kokemus.

Erityisesti nuorten mahdollisuudet matkusteluun ovat parantuneet muutamassa vuosikymmenessä melkoisesti.
Nykyisin matkustelu tuntuu kavereita ja tuttuja kuunnellessa miltei velvollisuudelta. Puheissa matkustelu esitetään itsensä kehittämisen ja löytämisen väylänä ja samaan syssyyn lasketaan, kuinka monessa maassa on ehtinyt pienen ikänsä aikana vierailemaan.

On sanomattakin selvää, että kyseessä on sitä kehittyneempi ja kokeneempi ihminen, mitä useammassa maassa on ehtinyt vierailemaan.

Itse en ole koskaan poistunut Euroopasta, mutta kotoisalla maanosalla olen päässyt vierailemaan monissa eri paikoissa.

Minä en kuitenkaan halua tehdä matkustamisesta suoritusta muiden joukossa. Vaikka välillä tunnenkin kärsiväni kroonisesta matkakuumeesta, aina ei huvita lähteä reissuun. Ainakaan sen jälkeen kun on viettänyt kaksi kuukautta ulkomailla.

Vaikka ajatus Hyperloopilla tehdystä puolen tunnin ajelusta Helsingistä Tukholmaan kieltämättä kuulostaakin aika houkuttelevalta.

Kehotan kuitenkin valtavirran vastaisesti matkustamaan vähemmän ja nauttimaan enemmän. Sillä tavalla saa loppujen lopuksi paljon enemmän irti!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>