Lukijalta Lukijalta

Ilmapiirin muutoksia turvekeskustelussa

EU:n tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan luontodirektiivin 6 artiklan 3 kohdan mukaan vaatimus suunnitelman tai hankkeen vaikutusten asianmukaisesta arvioinnista edellyttää sitä, että on olemassa todennäköisyys tai vaara siitä, että suunnitelma tai hanke vaikuttaa kyseiseen alueeseen merkittävästi.

Kun otetaan erityisesti huomioon ennalta varautumisen periaate, tällainen vaara on olemassa, jos objektiivisten seikkojen perusteella ei voida sulkea pois sitä, että kyseinen suunnitelma tai hanke vaikuttaa merkittävästi kyseessä olevaan alueeseen (C-127/02, C-6/04, c-418/04).

Edellä on osa KHO:n käyttämää perustetta Kes-ki-Suomen liiton valitukseen ns. turvekaavasta, jossa liitto pyrki lisäämään huomattavia suoalueita tur-
vetuotannon käyttöön. Liitto sai sadoittain kuntien, järjestöjen ja yksityisten henkilöiden valituksia: liitto niistä viis välitti!

Mitä turvetuotanto on tehnyt? Se lupaa joka tilanteessa käyttää ”uusinta mahdollista tekniikkaa” vesistöjen suojelemiseksi. Jos direktiivin periaatteita käytettäisiin tai olisi käytetty, Keski-Suomen suoluonto ja vesistöt olisivat paremmassa kunnossa. Kaikki on tapahtunut viranomaisten ja poliitikkojen myötävaikutuksella.

Muutos on kuitenkin tapahtumassa. Ihmiset vesistöjen äärellä ovat valpastuneet. Enää ei kaikki mene läpihuutona. Kunnat ovat myös terävöityneet. Vedet ja luonto on arvokkain voimavaramme. Vapo, valtionyhtiömme on etunenässä näyttämässä huonoa esimerkkiä.

KHO toteaa päätöksessään myös: ”Turvetuotannon tarpeet ja vesiensuojelu on sovitettava yhteen. Vahvistamatta jätetyillä alueilla turvetuotannon pinta-ala on paikoin kaksinkertainen ja joillakin valuma-alueilla viisinkertainen vakavia haittoja aiheuttavaan riskiarvioon. Maakuntavaltuuston päätös on näiltä osin lainvastainen.”

Ylimpien tuomioistuinten päätöksissä sanotaan, että kaikkien osapuolten tulisi päätöstä noudattaa. Mitä se tarkoittaa turvetuotannossa, vesien ja suoluonnon suojelussa?

Tämä on vastaukseni Keski-Suomen liiton suunnittelujohtaja Olli Ristaniemelle, jonka kirjoitus ”Lainsäädäntö turhauttaa maakuntakaavoittajia” 31.8.2016 oli ainakin Kotiseudun Sanomissa. Onko liitto näiden kirjoitusten takana?

Reino Hakkarainen
Harjukatu 12 F 39
40100 Jyväskylä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>