Lukijalta Lukijalta

Pikku-Kokkolan ”tsasouna”

Näyttää vahvasti siltä, että kouluopetus ollaan siirtämässä pois Muholasta. Yksi aikakausi Muholan historiassa päättyy, mitä tilalle?

Kyllähän se niin on, että kylä ilman koulua on kuin ”talo ilman aitanpolulla astelevaa emäntää”. Kylä kuihtuu, kun nuorempi sukupolvi pakenee parempien palvelujen äärelle. Muhola on aina ollut aktiivinen kylä ahkeroiden kyläseuran toimijoiden ansiosta.

Muholahan valittiin yhdeksi Keski-Suomen ”Sykettä kylässä” -hankkeen kylistä ja sen tiimoilta kylässä on erilaisia tapahtumia. Muholassa pyörii bingo joka keskiviikko, kesäteatteri on ollut jo muutamana kesänä viihdyttämässä lähiseutujen asukkaita.

Tanssejakin Muholan uudistetussa monitoimitalossa on järjestetty, mutta tanssikansa ei ole vielä löytänyt Muholaan. Jotta Muhola edelleen säilyisi vireänä ja houkuttelevana kylänä, ehdotan ”Pikku Kokkolan” uusiokäyttöä.

Heitänkin nyt pallon Kinnulan kunnalle, seurakunnalle ja Muholan kylätoimikunnalle ”Pikku Kokkolan” kioskin muuttamiseksi kappeliksi, ”tsasounaksi”.

”Pikku Kokkola” sopii jo arkkitehtuuriltaan hyvin ko. toimintaan ja sijaitsee hyvällä, keskeisellä paikalla. Kioski on ollut osan ajastaan tyhjänpanttina, viime kesänä siellä oli pientä kioskitoimintaa ja kirpputori, mutta kuulemani mukaan toiminta ei oikein ottanut tulta alleen.

Joten jos kioski muutettaisiin rukous- ja hiljentymispaikaksi, uskoisin siellä oven käyvän nykyistä useammin. ”Tsasouna” olisi lisäksi yksi Kinnulan nähtävyyksistä, jossa voitaisiin järjestää pienimuotoisia hengellisiä ja muita tilaisuuksia.

Kappeli olisi matalan kynnyksen paikka, jonne kaikki hiljaisuutta ja sielunhoitoa haluavat matkailijat ja paikalliset voisivat poiketa.

Tällaiselle paikalle olisi tilaus tänä hektisenä aikana. Uskon, että ihmiset mielellään rauhoittuisivat pienessä ”tsasounassa” Muholassa.

Toini Hämäläinen
Saarensalmi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>