Uutiset Heikki Jämsén

Veteraaneille villasukat ja lämpimiä ajatuksia

Suomen lähestyvän satavuotisjuhlavuotta ennakoiviin tapahtumiin kuuluu yhdenmukaisten villasukkien neulominen kaikille sotaveteraaneille ja rintamapalveluksen omaaville naisille.

Puikot helisevät monessa kunnassa. Pihtiputaan kutova naisryhmä kokoontuu torstai-iltaisin kirjastossa.

Sukkia syntyy Facebook-ryhmän innoittamana sellaisella vauhdilla, että niitä riittää tarpeen tullen jaettavaksi muillekin kuin viidelle pihtiputaalaisveteraanille ja kuudelle rintamapalvelutunnuksen saaneelle entiselle lotalle.

Tämän vuoden alussa veteraaneja oli elossa vielä 21 838, mutta määrä on jo kolmisentuhatta pienempi.

Pihtiputaalla veteraaneja on elossa viisi ja lottana palvelleita naisia kuusi.

— Siksi olisi hyvä, että sukat saataisiin jaettua mahdollisimman nopeasti, Pihtiputaan sukkaryhmän kirjastoon tuonut Piipe Onninen-Kokko sanoo. Vielä ei ole kuitenkaan päätetty, miten sukkien jako
Pihtiputaalla toteutetaan ja milloin.

Juhlavuosisukat ovat kaikki samanlaisia. Kesäkuussa lukkoon lyödyn mallin mukaan yleisväritys on harmaa, mutta sukan vartta koristavat sinivalkoiset raidat.
Naiset ovat päättäneet tehdä sukkia niin paljon kuin ranteet kestavät, ryhmään kuuluva Pirjo Auranen sanoo.

— Näin ilmoituksen Facebookissa ja yksi ystäväni sanoi, että Pirjo, sinä varmasti innostut tuosta. Niin kävi. Ensimmäisen parin jälkeen tuli toinen ja sitten kolmas. Nyt näitä tulisi vaikka kuinka paljon.

— Tämä on enemmän kuin vain sukan tekemistä. Mietin kutoessa omien siirtokarjalaisten vanhempieni tarinaa. He ovat kotoisin Sortavalan Maalaiskunnan Pellotsalon saaresta, jossa olen käynyt. Vuonna 1904 syntynyt isäni kävi sodat. Joka sukassa ja melkein joka silmukassa ajattelen omien vanhempieni tarinaa, Pirjo Auranen kertoo.

Maire Arkilahti lähti mukaan hämeenlinnalaisen ystävänsä innostamana. Mairella oli menossa jo kolmannet sukat.

Maija Kolehmainen sanoi höpsähtäneensä ensin Facebookiin ja sitä kautta sukkarinkiin. Maijalle neulominen on niin luonteva osa elämää, että villasukkia ei ole tarvinnut koskaan ostaa.

Ritva Katajisto kutoo kahta sukkaa samoilla puikoilla.

— Tähänkin löytyi ohje FB:n ihmeellisestä maailmasta.

— Ihan hyvältä näyttää. Jokainen veteraani saa sukat, veteraanien yhdyshenkilö Taina Toikkanen iloitsee.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>