Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Suomi paljastuu kummallisen hyväksi maaksi

Suomalaista ei saa ihan vähällä tyytyväiseksi. Napinaa syntyy kaikesta, vaikka tieteellisellä otteella tehdyissä vertailuissa Suomi kipuaa lähes poikkeuksetta kärkisijoille.

Suomi on saanut päättää asioistaan itsenäisenä kaksi päivää yli 99 vuotta. Maa on vertailujen perusteella hyvässä jamassa, toisin kuin moni väittää. Asiat ovat täällä paremmalla tolalla kuin muualla.

Maailman vakain valtio ja samalla turvallisin maa on Suomi, jossa yhteisiä asioita järjestelee maailman paras hallinto. Sen sijaan järjestäytynyttä rikollisuutta meiltä löytyy vähiten.

Rötöksiin syyllistyneitä tuomitsee riippumattomin oikeuslaitos. Korruptioon liittyviä rikoksia se käsittelee harvahkosti, koska korruptiota tavataan toiseksi vähiten maailmassa.

Kun lahjonnasta kirjoitetaan lehdissä tai raportoidaan muissa medioissa, toimittajien ei tarvitse pelätä henkensä puolesta. Osaksi siksi Suomen lehdistönvapaus on rankattu maailman parhaaksi.

Tunnepuolellakin menee hyvin. Suomalaiset valikoituvat maailman viidenneksi onnellisimmaksi kansakunnaksi, jonka asukkaat ovat EU:n kattavassa vertailussa toiseksi tyytyväisimpiä elämäänsä.

Rempalleen jääneestä tasa-arvosta huolestuneiden kannattaa rauhoittua ja painaa mieleensä, että olemme todistetusti maailman toiseksi tasa-arvoisin maa. Hallituksessa istuu OECD-maista eniten naisministereitä ja parlamentin jäseninä naisia on toiseksi eniten.

Koulutusta on kehuttu liikaakin, mutta edelleen Suomessa on maailman paras peruskoulutus ja olemme Maan lukutaitoisin maa.

Vaikka Nokia on kuopattu, uutta syntyy silti, koskapa innovaatiovertailussa pokkasimme kolmannen palkinnon.

Tanska vie monessa asiassa ykkössijan, vaikka ero Suomeen jää pieneksi. Näin käy tutkimuksessa, jossa Suomi jäi kakkoseksi, kun etsittiin oikeudenmukaisinta maata lapsille.

Maailmasta löytyy vain yksi Suomea parempi maa tytöille. Äitien ja lasten hyvinvointi on maailman toiseksi parhaalla tasolla.

Lista jatkuu, mutta olisiko nyt aika livahtaa keittämään kahvit: juommehan me suomalaiset maailmassa eniten kahvia henkeä kohti. Pullaakin taitaa kulua runsaahkosti. Se noista tutkimuksista ei tosin selvinnyt.

Kahvitunnilla voimme harjoittaa tunnettua suomalaista, sosiaalisia suhteita edistävää lyhytsanaista keskustelua (small talkia) vaikka englanniksi. Suomalaiset osaavat englantia 72 maan vertailussa viidenneksi parhaiten.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>