Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Välittäminen on tärkeä osa vanhustenhoitoa

Pihtiputaan jäsenmäärältään suurin eläkeläisjärjestö, Pihtiputaan Eläkkeensaajat, on ehtinyt 45 vuoden ikään. Tuoreen eläkeuudistuksen jälkeen yhdistyksen pitää toimia kaksikymmentä vuotta ennen kuin se voi sanoa olevansa eläkeiässä.

Työväentalon juhlassa kokemuksen äänellä puhunut kansanedustaja Lauri Ihalainen (69) näyttää omalta osaltaan esimerkkiä siitä, että ikääntyminen ei ole välttämättä työssäolon este. Ihalainen on ollut mukana neuvottelemassa työehtojen lisäksi myös eläkkeistä.
Suomalaiset eläköityvät nyt keskimäärin 61-vuotiaina. Tavoite on hilata eläkkeellejäämisikää korkeammalle eläkkeiden maksukyvyn varmistamiseksi.

Toimeentulo, hyvä hoito ja asuminen vaikuttavat suoraan eläkeikäisten elämänlaatuun ja hyvinvointiin.
Moni muukin pelkää Lauri Ihalaisen tavoin, onko yhteiskunnastamme katoamassa välittämisen ja myötäelämisen kulttuuri. Monen yksinasuvan vanhuksen elämänlaatua heikentää yksinäisyys. Vanhukselle voi tulla tunne, että kukaan ei välitä, käy kysymässä kuulumisia ja avuntarvetta. Vapaaehtoistoiminnalla ja myös eläkeläisjärjestöillä riittää tässä tehtävää.

Osa välittämistä on se, ettei sote-uudistus palauta kovaa käytäntöä, jossa hoito- tai sairaalapaikan tarvitseva vanhus sijoitetaan kauaksi kotoaan ja omaisiaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>